IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Италия се нуждае от "лоша" банка, за да съживи пазара на ипотеки

Проблемът с просрочените ипотеки не е толкова сериозен, колкото в Испания и може да се управлява от частни институции, смята експерт от Ernst&Young

12:21 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И Италия се нуждае от "лоша" банка, за да съживи пазара на ипотеки

Италия трябва да анализира проблемите пред банковия сектор и също да създаде една „лоша“ банка, която да се погрижи за „токсичните“ ипотеки. Този коментар направи експертът Хосе де Очо от Alvarez and Marsal, цитиран от Property EU.

Де Очо е консултирал създаването на испанската банка Sareb. Припомняме, че тя беше създадена в края на 2012 година, а в нея банките в страната прехвърлят лошите кредити и проблемните ипотеки, за да изчистят балансите си. Обикновено т.нар. „лоша банка“ изкупува токсичните активи на цена около 55% от стойността им, а операциите се финансират с държавни ценни книжа.

Експертът обясни, че по този начин испанското правителство е искало да върне инвеститорите в строителството и съживяването на пазара за отпускане на ипотеки.

Идеята за създаването на подобен тип институция в Италия е дискутирана по време на конференция, посветена на проблемите в сектора на недвижимите имоти, допълва още Property EU. Мярката е подкрепена и от Ерберто Виацо, финансов съветник в Ernst&Young в Италия.

„Създаването на компания, която да управлява лошите активи, е добър начин за решаването на банковите проблеми в страната“, смята той и допълва, че проблемът с просрочените ипотеки в Италия не е толкова обхватен и токсичните активи могат да бъдат управлявани и от частни банки.

Припомняме, че подобна схема беше създадена и в Германия. Правителството създаде няколко „лоши банки“, за да изкупи лошите активи на една от банковите институции в страната – WestLB. Преди това FMS Wertmanagement изкупи лошите активи на една от големите жертви на кризата в Германия - мюнхенската Hypo Real Estate. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още