IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотел Hilton на Times Square в Ню Йорк затваря врати за неопределено време

200 работни места ще бъдат закрити от октомври

13:38 | 03.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Хотел Hilton на площад Times Square ще стане един от най-известните хотели в Манхатън, които ще затворят врати за дълго време заради коронавирусната пандемия, предава Wall Street Journal.

В публичен документ от понеделник, подаден пред Агенцията по заетостта към щата Ню Йорк, компанията, която контролира хотела с 478 стаи, обяви „постоянното затваряне“ на имота и съобщи, че ще съкрати 200 работни места от октомври.

Говорител на компанията Sunstone Hotel Investors, която контролира хотела, съобщи в комюнике, че тя е подала документа, за да посочи, че съкращенията може да отнемат повече време от шест месеца. Той допълни, че документът не цели да внуши, че ще има постоянно затваряне. Според говорителя “не е определена точна дата на повторното отваряне, като тя ще зависи от преговорите с кредиторите ни, както и от пазарните условия“.

Хотелът, който е франчайз под бранда Hilton Hotels & Resorts, затвори за посетители през март и започна да пуска служители в принудителен отпуск.

Затварянето е поредният знак, че пандемията и рецесията подкопават могъщата някога хотелска индустрия в Ню Йорк, тъй като туристите си остават у дома, а бизнес пътуванията на практика са спрени. Редица хотели временно затвориха врати и пуснаха служители в принудителен отпуск или бяха принудени да направят съкращения, а Hilton Times Square е един от първите, които съобщават публично, че няма да отворят врати в обозримо бъдеще.

Хотелите на Times Square са особено зависими от пътуванията на чужденци, които почти спряха заради пандемията, и от спектаклите на Бродуей, които засега са отменени. Кварталът отчете редица спирания на плащанията по ипотечни кредити през миналата година, а някои хотели бяха превърнати частично в приюти за бездомници, за да компенсират намаляващото търсене от туристи.

Hilton Times Square е под уникален финансов натиск. Компанията Sunstone, която контролира имота въз основа на споразумение за наем на терена, трябва да плати 77,2 млн. долара по ипотечни кредити през ноември. Тази година компанията е обезценила стойността на имота със 107,9 млн. долара до 61,3 млн. долара. Sunstone съобщи през август, че не е правила плащания по ипотечни кредити от април и води разговори с кредиторите си за възможни решения, които включват предаването на имота.

Същевременно наемът на терена, който Sunstone плаща на собственика на земята под сградата, трябваше да нарасне значително през май. Компанията съобщи, че не е плащала наем на терена от март, получила е предупреждение заради спирането на плащанията от собственика и води преговори за наемния договор.

Хотелският пазар в Манхатън вече е подложен на натиск от растящите оперативни разходи и свръх предлагането на стаи, след като пандемията доведе до внезапен спад на резервациите след март. Заетостта на хотелите в Ню Йорк е намаляла до едва 19,6% в началото на април, сочат данни на компанията STR. Оттогава обаче тя постигна известно възстановяване. Някои анализатори прогнозират, че 25 хил. хотелски стаи в Ню Йорк може никога да не отворят врати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още