IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в имоти са на най-ниското си тримесечно ниво от 2010 г.

Те са намалели с 57% през второто тримесечие и възлизат на едва 109 млрд. долара

11:04 | 04.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Инвестициите в бизнес имоти в света са намалели значително през второто тримесечие, което отразява последиците от блокадата и граничния контрол, въведени за справяне с коронавирусната криза, сочи доклад на консултантската компания CBRE, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

През второто тримесечие глобалният инвестиционен обем е намалял с 57% на годишна основа до 109 млрд. долара, най-ниското тримесечно ниво от 2010 г. насам.

Регионът на Северна и Южна Америка е пострадал най-тежко с годишен спад на инвестициите от 70% главно заради по-малкото портфейлни сделки и отсъствието на сделки на предприемачи, стремящи се към разширяване на присъствието си на пазара. Регионите на Европа, Близкият изток и Африка и Азиатско-тихоокеанският регион отчитат спад на общия обем от съответно 38% и 46%, тъй като несигурността и ограниченията засягат нагласите на инвеститорите.

Силното първо тримесечие е довело до относително умерен спад от 21% на инвестиционния обем през първото полугодие. Второто тримесечие би трябвало да е най-ниската точка за инвестициите в бизнес имоти в света тази година, тъй като страните отварят икономиките си, а бизнес дейността се възобновява. Инвеститорите се надяват на постепенно възстановяване в началото на второто полугодие.

Северна и Южна Америка

Инвестиционният обем в Северна и Южна Америка е намалял до 43 млрд. долара през второто тримесечие, което е най-ниското ниво от 2010 г. насам и едва 30% от обема през вторите три месеца на миналата година. САЩ са съставлявали 93% от инвестиционната активност в региона. Продажбите на портфейли с имоти в Северна и Южна Америка са намалели със 77% на годишна основа и в региона не е регистрирана нито една трансакция за разширяване на присъствието на пазара.

Индустриалните имоти са показали устойчивост, въпреки че инвестициите в тях са намалели с 50% на годишна база през второто тримесечие. Две сделки за сливания и придобивания на Prologis през първото тримесечие са тласнали инвестициите през първото полугодие нагоре със 17% на годишна основа. Ако се изключат двете сделки на Prologis, инвестициите в индустриални имоти са намалели с 18% през първото полугодие, но все пак се представят по-добре от всички останали сектори през същия период. Инвестициите в търговски площи са намалели със 74% на годишна база през второто тримесечие, следвани от спада със 72% при офис площите и многофамилните жилищни сгради.

Хотелските активи са били най-сериозно засегнати със свиване на инвестиционния обем от 90%, като той е достигнал най-ниското си тримесечно ниво от 2003 г. насам.

Спадът на инвестиционната активност по градове в Северна и Южна Америка е свързан с броя на случаите на COVID-19. Най-тежко пострадалите от вируса градове са регистрирали едно от най-резките понижения на инвестиционния обем през второто тримесечие, включително Сиатъл (-84%), Орландо (-81%), Лос Анджелис (-80%) и Ню Йорк (-71%). Продължаващият ръст на случаите на COVID-19 в САЩ, Бразилия и части на Латинска Америка ще попречи на скока на инвестиционната активност в тези области, прогнозира CBRE.

Ако нивата на тестване, проследяване и лечение се подобрят, както се очаква през второто полугодие, бизнес доверието и инвестиционната активност също ще нараснат. По-голямата яснота за цените и наемните нива би трябвало да привлече инвеститори, търсещи отстъпки, които ще се върнат на пазара, очаква консултантската компания.

Европа, Близкият изток и Африка

Инвестициите в бизнес имоти в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) са намалели с 38% на годишна основа до 48 млрд. долара през второто тримесечие, значително по-малък спад в сравнение с други региони в света. Това съставлява дял от 44% от глобалния инвестиционен обем през второто тримесечие спрямо среден дял от 33% през последните пет години. Спадът на инвестициите в ЕМЕА между април и юни е напълно компенсиран от рекордното първо тримесечие на тази година, в резултат на което инвестиционният обем през първото полугодие е нараснал с 2% на годишна основа.

Икономическата несигурност ще продължи да охлажда инвестициите през 2020 г., но през юни се наблюдаваха признаци на възстановяване, отбелязва CBRE. Секторите на индустриалните имоти (спад на инвестициите с 34%) и на многофамилните жилищни сгради (-29%) остават привлекателни, а доходността от индустриални имоти се очаква да достигне рекордно дъно. Офис активите са уязвими към корекции на цените, а инвестициите в търговски площи са отбелязали по-малко от очакванията понижение на инвестиционния обем от 23% на годишна основа благодарение на големи сделки в Германия и Франция. Инвестициите в хотели са се понижили с 83% и са достигнали най-ниското си тримесечно ниво от близо десетилетие. Инвестиции Инвестиции

Германия (-20%), Холандия (-23%) и Полша (-22%) са регистрирали относително скромен годишен спад на инвестициите през второто тримесечие в сравнение с останалата част от Европа. Швейцария (+174%) не се е вписала в тенденцията и почти е удвоила обема си на годишна основа до голяма степен благодарение на придобиването на швейцарската верига универсални магазини Globus от тайландската компания Central Group и австрийската Signa.

Великобритания (-56%), Франция (-57%) и Швеция (-45%) са понесли тежък удар от пандемията и са регистрирали рязък спад на инвестиционния обем през второто тримесечие. С поетапното отваряне на европейската икономика се очаква ръстът да се ускори през второто полугодие, отбелязва CBRE.

Азиатско-тихоокеански регион

Инвестиционният обем в Азиатско-тихоокеанския регион е намалял с 46% на годишна основа до близо 18 млрд. долара през второто тримесечие, най-ниското тримесечно ниво от 2012 г. насам. Ръстът на случаите на COVID-19 в Китай, Япония и Австралия и продължаващата първа вълна на зарази в Индия засилват безпокойството за икономическите перспективи в региона и удължават времето за възстановяване на инвестиционната активност, отбелязва консултантската компания.

В унисон с глобалната тенденция инвестициите в индустриални имоти в Азиатско-тихоокеанския регион са намалели само със 17% на годишна основа през второто тримесечие и с 8% през първото полугодие. Инвестициите в офиси, които са съставлявали 56% от всички трансакции в региона през второто тримесечие, са се понижили с 46%, а инвеститорите са се насочили към по-малки сделки или частични дялове в активи с висока цена. Секторите на търговските площи и хотелите са останали под натиск, регистрирайки най-ниското си тримесечно ниво от световната финансова криза. Но търговските площи с жилищни компоненти са показали подобрен интерес от страна на инвеститорите. Местните инвеститори в Азиатско-тихоокеанския регион са проявили интерес към големи търговски площи с дългосрочни договори за наем от наематели в областта на хранителните стоки.

Сред трите региона, включени в доклада на CBRE, азиатско-тихоокеанският регион е регистрирал най-малък тримесечен спад на инвестициите през второто тримесечие от 23%. Значителни сделки в Австралия (-21%) и Южна Корея (-36%) са помогнали за ограничаване на спада на обемите. Китай (-49%), Япония (-48%) и Сингапур (-57%) са се представили по-зле заради намалената активност на пазари като Токио и Пекин. Инвеститорите изглежда искат да се върнат на пазара, ако бъдат предоставени отстъпки от цените.

CBRE очаква инвестициите в бизнес имоти в света за цялата година са намалеят с 38% спрямо прогнозираните преди това 32% заради новия ръст на случаите на коронавирус в Северна и Южна Америка, който може да забави възстановяването на икономиката. Глобален ръст на инвестиционната дейност се очаква да започне до края на годината, ако се стигне до общо подобряване при овладяването на COVID-19, пише компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още