IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в бизнес имоти са намалели с 8% през първото тримесечие

Общият им обем е достигнал 156 млрд. долара, сочат данни на консултантска компания

22:30 | 15.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалните инвестиции в бизнес имоти са намалели с 8% на годишна основа през първото тримесечие на 2019 г. и са достигнали 156 млрд. долара, сочат данни на консултантската компания JLL.

Най-голям спад е регистриран в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) - с 22%, а в Северна и Южна Америка понижението е с 8%. В същото време инвестициите в бизнес имоти в Азиатско-тихоокеанския регион са нараснали с 14%, показват данните на компанията.

Инвестициите в бизнес имоти в ЕМЕА са достигнали 50 млрд. долара през първото тримесечие. Макар че неяснотата около Brexit остава значителен източник на несигурност и е допринесла за забавянето във Великобритания, регионът трябва да се справя и с други предизвикателства, които са довели до общ спад на инвестициите. Структурните промени в сектора на продажбите на дребно, рекордните цени на много пазари и засилената избирателност на инвеститорите са довели до по-голяма предпазливост при сключването на сделки. От 15-те пазара, които са регистрирали инвестиции за най-малко 500 млн. долара през първото тримесечие, 12 са отбелязали спад на активността. Само Русия, Швеция и Чехия са регистрирали по-голяма ликвидност в сравнение с първото тримесечие на 2018 г.

Силното представяне на пазарите в Северна и Южна Америка през по-голямата част от 2018 г. не се е запазило тази година, като активността през първото тримесечие е намаляла с 8% спрямо първите три месеца на миналата година. Общият обем на инвестициите е достигнал 62 млрд. долара. В САЩ, най-големия пазар в региона, нагласите остават предимно положителни и са подкрепени от очакванията за по-мека парична политика до края на годината. Въпреки това инвеститорите все още са предпазливи и избирателни, особено в основния сегмент на пазара.

Азиатско-тихоокеанският регион продължава да чупи рекорди, като инвестиционната активност е нараснала с 14% в сравнение с първото тримесечие на миналата година до нов връх за първите три месеца на годината от 45 млрд. долара. Двигател на силното представяне е бил Китай, където инвестициите за тримесечието са достигнали исторически рекорд от 17 млрд. долара благодарение на увеличаването на притока на трансгранични капитали и мащабните трансакции. Това, наред със силната ликвидност в Южна Корея и Сингапур, е било повече от достатъчно, за да компенсира спадовете на други големи пазари в региона като Австралия, Япония и Хонконг.

Офис пазар под натиск

Глобалните инвестиции в офиси са намалели със 7% през първото тримесечие до 75 млрд. долара. Макар че обемите се понижават, основите на сектора остават силни, като се очаква сделките за отдаване на офис площи под наем да запазят здравословните си нива от миналата година, а наемите да нараснат макар и по-бавно в сравнение с предходните години, прогнозира JLL.

Инвестициите в сектора са ограничени заради средата на високи цени и липсата на наличен продукт на много от основните пазари в света. Поради това прогнозите са за лек спад на глобалните инвестиции в офиси през 2019 г., тъй като инвеститорите продължават да проявяват предпазливост.

В същото време секторът на индустриалните имоти е изпреварил търговските площи през първото тримесечие и се е превърнал във втория по ликвидност инвестиционен клас в света. Въпреки че инвестициите са намалели леко спрямо нивата от първото тримесечие на 2018 г., перспективите пред сектора остават предимно положителни благодарение на силното търсене от страна на наемателите и ниския процент на свободни площи в трите региона. Ръстът на електронната търговия и на доставките „от последна миля“ наред с променящите се стратегии на снабдителната верига подкрепят както наемателите, така и търсенето от инвеститорите в сектора.

За втора поредна година Токио е най-ликвидният инвестиционен пазар в света през първото тримесечие на тази година с общ обем на инвестициите от 6,5 млрд. долара. На второ място се нарежда китайският град Шанхай с инвестиции за 6,3 млрд. долара, а третата позиция е за Ню Йорк с общ обем на инвестициите от 5,8 млрд. долара. В десетката попадат още Лондон, Сеул, Хонконг, Лос Анджелис, Силициевата долина, Шънджън и Сиатъл.

Трансграничните инвестиции са намалели със 17% в сравнение с първото тримесечие на 2018 г. Само 40% от трансакциите през първите три месеца на годината са включвали чуждестранен купувач или продавач, което е с три процентни пункта под средното тримесечно равнище. Това се дължи на намаляването на вложенията в Европа на глобалните инвеститори и на спада на инвестициите в САЩ и Европа на компании от Азия.

JLL очаква глобалните инвестиции в бизнес имоти да намалеят с между 5% и 10% тази година и да достигнат общ обем от около 690 млрд. долара. Спадът до голяма степен ще се дължи на отслабването на активността в Северна и Южна Америка и ЕМЕА, особено в секторите на търговските и офис площите, а Азиатско-тихоокеанският регион вероятно ще продължи да се представя добре благодарение на положителните перспективи за растеж в по-голямата част от региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още