IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният имотен бум след кризата върви към края си

След години на евтини пари и растящи цени нарастват признаците за проблеми на имотните пазари

12:57 | 18.06.19 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато китайската компания Greenland Group стартира проекта си Spire близо до Canary Wharf в Източен Лондон през 2016 г., тя обеща, че 67-етажната жилищна кула ще бъде „новата култова забележителност на небосвода в британската столица“.

Извитата стъклена кула на стойност 800 млн. паунда (близо 900 млн. евро) трябваше да включва 800 луксозни апартамента, спа център на 35-я етаж, коктейл бар, танцуващи фонтани и асансьори, които изминават шест метра за една секунда. Но след забиването на пилоните преди една година строителните машини на терена на Spire замлъкнаха.

Проектът е подложен на „преглед“, след като „жилищният сектор в Лондон се промени значително от създаването на проекта за Spire London през 2014 г.“, съобщи строителната компания. В действителност промените на пазара на луксозни имоти в Лондон са стряскащи – цените са намалели с повече от 20%, пише Financial Times.

Строителната компания е категорична, че строителството ще продължи макар и вероятно в друга форма. Но спирането на работата съживи спомените за финансовата криза, когато от Ирландия до Дубай полузавършени строителни проекти, създадени по време на пика, бяха спрени заради срива на пазарите, липсата на финансиране или фалит на строителните компании.

Проблемите със строителството са един от многобройните признаци, че бумът на имотните пазари в света върви към края си след десет години на евтини пари, последвали финансовата криза. Магазини затварят врати на Пето авеню в Ню Йорк, тъй като секторът на продажбите на дребно страда на фона на непрестанния ръст на електронната търговия. В Китай трескавите имотни спекулации доведоха до милиони празни новопостроени апартаменти и улични протести заради спадове на цените. Книжата на листнати на борсата имотни компании в цял свят се търгуват с големи отстъпки от балансовата стойност на активите им, явление, което в миналото предвещаваше спад.

Други части на пазара като офисите в големите градове остават стабилни. Но някои данни предвещават по-широк спад. Сам Зел, базиран в Чикаго имотен милиардер, който стана известен с разпродажбата на портфейла си от офиси на стойност 36 млрд. долара в навечерието на финансовата криза, продава отново. Той се раздели с почти всичките си имоти в инвестиционния тръст в областта на недвижимите имоти Equity Commonwealth на стойност 3,9 млрд. долара.

„Преди четири години и половина, когато обявявахме имот за продажба, имахме 17 оферти и 15 от тях бяха истински. Миналата година, когато обявихме един имот за продажба, имаше трима кандидати и се надявахме, че поне един от тях е истински. Ясно е, че в света на бизнес имотите никой не знае какви са стойностите“, казва Зел.

Минаха 11 години от финансовата криза, за която имотите изиграха основна роля. Портфейли от токсични ипотечни кредити парализираха кредитните пазари, а експозицията на рискови бизнес имоти на стойност около 40 млрд. долара помогна за срива на Lehman Brothers.

Сега имотните пазари в света изглеждат много по-различни в сравнение с периода преди кризата. Нивата на дълг са по-ниски, регулациите на ипотечните кредити бяха затегнати, а спекулативното строителство е по-скромно. Огромен приток на институционален капитал навлезе в имотите, количествените облекчения раздуха пазарите и свиха доходността по държавните ценни книжа, като принудиха инвеститорите да потърсят други източници на приходи. Тъй като лихвените проценти ще останат ниски за по-дълго време от очакваното преди една година - икономисти очакват Федералният резерв всъщност да намали лихвите тази година - търсенето на доходност ще продължи.

Но притокът на ликвидни средства увеличи опасенията от балон. Цените на имотите в големите градове в света достигнаха нови висини – те са с 45% по-високи в сравнение с равнището им при предишния пик през 2007 г., сочат данни на Real Capital Analytics. Въпреки това в сектора продължават да се инвестират големи суми. Имотни фондове набраха рекорден капитал от 342 млрд. долара в началото на април, показват данни на компанията Preqin.

„Имотният пазар се влияе много от факта, че има твърде голяма ликвидност. Твърде много капитал преследва твърде малко възможности“, казва Зел.

Малко са наблюдателите, които смятат, че пазарът е изправен пред срив в близко време. „Всички призовават за корекцията от 2014-2015 г., но нищо не се случи. Не смятам, че има червен светофар от гледна точка на цените. Бих казал, че определено има жълт светофар“, казва Чад Тредуей, един от ръководителите на отдел „Имотно банкиране“ в JP Morgan Chase.

Но регулаторите следят внимателно експозицията на институциите към имотите. В първия си доклад за финансовата стабилност през ноември миналата година Федералният резерв на САЩ посочи високите цени на бизнес имотите като ключова уязвимост.

„Намираме се в по-зрялата част на този цикъл, особено в САЩ, и цените са високи на много места“, казва Лорън Хочфелдър Силвърмен, управляващ директор на подразделението за инвестиции в имоти на Morgan Stanley. „Намираме интересни възможности, но сме много дисциплинирани и избирателни. Много сме съсредоточени върху предпазването от спад“, допълва той.

Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 4 години
при вас може, ама при нас не... чуй колегата под теб.... 1400 в младост, 2008 не е имало такива цени, може би само в не плевнята селото дето е над кока кола, но там не се брои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 3
ratten
преди 4 години
при нас започна да пада някъде началото/средата на 2009. в ппика беше стигнала 1200-1300Е в младостите. после върна 40-45% до 2013. и от тогава насам знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
След 2008 не е имало спукване на балон . Говореше се за спадове с цел провокация . Тези 40 % спад бяха в нечия глава , на база на набързо скалъпен преди това ръст . Може да е бил реален , но на база на единични сделки и за кратко време .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Ей, анализатори,я погледнете раждаемостта по етноси (богатство),емиграциятаи разпределението на богатство по възрастова структура.Скоро всички богати селяни ще и имат парламентии почти никой нама да търси квартири.И ще дойде голямото изреваване!Не за панелки естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 5
ratten
преди 4 години
ква криза е имало 2008? ... поне в имотния сектор нямаше. цената едва мръдна леко надолу и още следвашата година се компенсира ______________даваш ясна индикация, че дори не си го следил тоя пазар по онова време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 12
Sakamano
преди 4 години
Щом казваш. Още една причина да спрете да се точите на спукани имотни балони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 25
khao
преди 4 години
ква криза е имало 2008? ... поне в имотния сектор нямаше. цената едва мръдна леко надолу и още следвашата година се компенсира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 2
Blueberry
преди 4 години
Зомби икономиката ще падне първа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 13
Sakamano
преди 4 години
Криза с мащаба на тази след 2008-а се случва веднъж, най много два пъти в живота. Чудя се защо тогава пропуснахте да си накупите по цени наполовина на сегашните? Ах да, по онова време също имаше причини. Лихвите високи, заплатите ниски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
България е остров на стабилността/Сергей Станишев в коментар от 2008 *** година/. Малко след срива на банките и последвалия срив на недвижимите имоти глобално и на нашия пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още