IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете в най-добрата пенсионна индустрия в света се насочват към имотите

По този начин пенсионните фондове в Дания опитват да запазят възвръщаемостта си в среда на отрицателни лихви

16:50 | 29.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Фондовете във водещата пенсионна индустрия в света отговарят на отрицателните лихвени проценти, като изкупуват все повече имоти, за да запазят възвръщаемостта си, предава Bloomberg.

От осемте най-големи датски пенсионни фонда шест твърдят, че планират да разширят портфейла си от имоти и други алтернативни активи. Редица фондове очакват, че доходността по държавните ценни книжа ще остане отрицателна през идните години. Вече над седем години лихвите в Дания са под нулата, повече от която и да е друга страна в света.

Ян Остергаард от фонда Industriens Pension, който има активи на стойност около 26 млрд. долара, казва, че привлекателността на недвижимите имоти се дължи на „ниския риск“ и „стабилната възвръщаемост“.

Съсредоточаването върху имотни активи се случва в момент, когато институционални инвеститори в Дания очакват публикуването на поръчан от правителството доклад, който ще очертае необходимите законодателни мерки по отношение на наемния пазар. Според копие от документа, видяно от Bloomberg, сред разискваните модели е таван на наемите, който потенциално може да намали наполовина стойността на инвестициите им.

Датският министър по жилищната политика Кааре Дибвад, разкритикува някои от инвеститорите, че се възползват от „дупки“ в съществуващото законодателство. Но гневът му е насочен основно към чуждестранни купувачи и той многократно е посочвал Blackstone Group, след като компанията започна да изкупува датски имоти през последните години.

Михаел Брун, ръководител на имотното подразделение на PFA Pension, което контролира активи на стойност 90 млрд. долара, казва, че повечето от инвестициите на втория по големина пенсионен фонд в Дания са насочени към т. нар. основни проекти. Те включват изкупуване на луксозни имоти и инвестиране в нови сгради, които не се нуждаят от основен ремонт. Но PFA осъществява и сходни проекти с тези на Blackstone, при които съществуващи имоти са реновирани, допълва той.

„Наближаваме края на този икономически цикъл и нашите клиенти искат риск над средното равнище. Имаме най-голям апетит към инвестиции с добавена стойност“, посочва Брун.

Blackstone е критикувана от датското правителство, че определя твърде високи наеми, след като инвестира в реновирането им. Компанията отговаря, че ремонтира сгради, които не са подобрявани „от десетилетия“.  Blackstone отбелязва също, че делът й от копенхагенския наемен пазар е само около 0,5%.

В интервю за датската държавна телевизия DR ръководителят на имотното подразделение на Blackstone за Европа Джеймс Сепала казва: „Съсредоточени сме върху създаването на дългосрочна стойност за нашите инвеститори, които са предимно държавни пенсионни планове от цял свят.

Нито един от пенсионните фондове, с които Bloomberg се е свързал, не си партнира с Blackstone в имотните си инвестиции.

Според доклада, който трябва да бъде публикуван тази седмица, един от моделите включва отмяна на разпоредба в датския жилищен закон, която позволява на собствениците на имоти да повишават значително наемите, ако са извършили ремонти за над 183 хил. датски крони (27 300 щатски долара). Според модела стойността на инвестициите на собствениците в големите датски градове ще намалее с 47%, показват документите.

Моделът предвижда средната цена на наемите за местните жители да нараства с около 40% спрямо настоящото средно равнище от 80%, след като собствениците завършат ремонтите.

За пенсионните фондове в Дания подобни промени няма да навредят на инвестиционните им модели, казва Петер Олсон, управляващ директор на AP Property, подразделение на AP Pension, което управлява активи на стойност около 20 млрд. долара. Той казва, че АР не използва модела на Blackstone, който е подложен на критики.

„Ще увеличим инвестициите си в недвижими имоти от близо 5% на около 10% независимо от настоящия политически фокус“, казва Олсон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още