IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски регулатор предупреди осем държави за ипотечната задлъжнялост

Европейският съвет за системен риск посочва, че нарастващата задлъжнялост на домакинствата би могла да засегне способността им да изплащат ипотеките си

22:07 | 28.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Регулатор за финансовата стабилност в Европейския съюз предупреди осем държави за рисковете на техните пазари на жилищни имоти, включително за покачващите се нива на ипотечния дълг или "прегряване" на цените на жилищата, предаде AP.

Европейският съвет за системен риск (ESRB) отправи предупреждения към Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Люксембург, Холандия, Швеция и Великобритания. 

В свое изявление днес Европейският съвет за системен риск посочва, че ключовите уязвимости са свързани с нарастващата задлъжнялост на домакинствата, която би могла да засегне способността им да изплащат ипотеките си, или с "оценяването или ценовата динамика при жилищните имоти".

Отбелязва се обаче, че в краткосрочна перспектива не се задават проблеми и се уточнява, че предупредителният сигнал се отнася за средносрочен или донякъде дългосрочен план.

Основната задача на съвета е да открива рискове за финансовата система като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още