IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande възобнови работата по над десет имотни проекта

Някои от тях бяха замразени заради забавяне в плащанията на доставчици и подизпълнители

17:27 | 24.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

China Evergrande Group съобщи в неделя, че е възобновила работа върху над десет проекта в шест града, включително Шънджън. Това се случва, след  като компанията изглежда избегна спирането на плащанията с лихвено плащане по облигации в последния момент миналата седмица, предава Ройтерс.

Evergrande е в дълбока криза със задължения за над 300 млрд. долара, компанията не е обявила по колко от 1300-те си имотни проекта в Китай е трябвало да спре работа.

Компанията съобщи на 31 август, че някои от проектите са били замразени заради забавяне в плащанията на доставчици и подизпълнители и че преговаря за възобновяване на строителството.

В неделя компанията съобщи в акаунта си в Wechat, че някои от проектите, по които работата е била възобновена, са навлезли в етапа на интериорен дизайн, а строителството на други сгради е завършило неотдавна.

Evergrande допълни, че усилията ѝ за гарантиране на строителството ще засилят доверието на пазарите. Тя публикува редица снимки на строителни работници в различни проекти с мястото и датата.

Втората по големина строителна компания в Китай обеща миналия месец на потенциалните купувачи, че ще завърши строителството на жилищата им и допълни, че работата по един от най-големите футболни стадиони в света, който се строи в южния град Гуанджоу, продължава по план.

Ходът на Evergrande от миналата седмица да плати 83,5 млн. долара по доларови облигации спечели на компанията още една седмица, за да се бори с дълговата криза, която надвисва над втората по големина икономика в света.

Подчертавайки натиска върху основния си бизнес, Evergrande обяви в петък и че планира да отдаде приоритет в бъдеще на бизнеса си с електромобили спрямо недвижимите имоти.

Проблемите на Evergrande отекнаха в целия имотен сектор в Китай, оценяван на 5 трлн. долара, който съставлява една четвърт от икономиката според някои индикатори. Няколко компании обявиха спиране на плащанията, рейтингите им бяха понижени и се стигна до обезценяване на корпоративни облигации.

Дълговата криза в Evergrande е наблюдавана внимателно от световните финансови пазари, притеснени от по-широка зараза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още