IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande пропусна второ плащане по чуждестранни облигации

Закъсалата китайска строителна компания отдава приоритет на местните си задължения, за да избегне обществено недоволство

11:06 | 01.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Затруднената китайска строителна компания China Evergrande Group е пропуснала дължимо към сряда плащане на лихви по облигации, съобщиха двама притежатели на облигации, цитирани от Ройтерс. Това е второ неплатено задължение по чуждестранен дълг за една седмица, въпреки че закъсалата компания е направила в четвъртък частично плащане към някои от местните си инвеститори.

Компанията, която изнемогва под дългово бреме от 305 млрд. долара, трябваше да плати в сряда 47,5 млн. долара под формата на лихви по доларовите си облигации с падеж през март 2024 г. и лихва от 9,5%, след като пропусна лихвени плащания на стойност 83,5 млн. долара миналия четвъртък.

Със задължения, равняващи се на 2% от БВП на Китай, Evergrande предизвиква опасения, че проблемите ѝ може да се разпространят в цялата финансова система и да предизвикат отзвук в цял свят, въпреки че тези притеснения донякъде бяха успокоени, след като централната банка се ангажира да защити интересите на купувачите на жилища.

В сряда централната банка призова финансовите институции да сътрудничат със съответните институции и местни власти, за да поддържат „стабилно и здравословно“ развитие на имотния пазар и да защитят интересите на потребителите на жилища.

Мълчанието на Evergrande във връзка с изплащането на чуждестранните ѝ задължения обаче кара глобалните инвеститори да се чудят дали ще трябва да поемат големи загуби след изтичането на 30-дневния гратисен период за лихвените плащания, дължими на 23 и 29 септември.

Някои задгранични притежатели на облигации на Evergrande не са получили нито лихвени плащания, нито някаква информация до края на сряда, казват запознати с въпроса източници, пожелали да останат анонимни заради чувствителността на въпроса.

Отношението на строителната компания към чуждестранните ѝ инвеститори обаче контрастира с начина, по който компанията управлява местните си задължения.

Evergrande съобщи в четвъртък, че подразделението ѝ за управление на благосъстоянието е направило 10%-но изплащане по продукти за управление на благосъстоянието, които до голяма степен са собственост на местни инвеститори на дребно, а дължимата сума трябваше да бъде изплатена до 30 септември.

Плащането е направено в четвъртък, а средствата са били преведени по сметките на инвеститорите, съобщи Evergrande в публикация на сайта си. Тя не уточнява каква е изплатената сума.

Двете пропуснати външни плащания се случват в момент, когато компанията, която има чуждестранен дълг от почти 20 млрд. долара, е изправена пред крайни срокове за плащане на лихви по доларови облигации на стойност 162,38 млн. долара идния месец.

Компанията, която преди време беше най-голямата в строителния сектор в Китай, се очаква да премине пред едно от най-големите преструктурирания в страната. Тя отдава приоритет на вътрешните си задължения заради опасения, че проблемите може да предизвикат обществено недоволство.

Възобновяване на строителството

Пекин вероятно няма да се намеси пряко, за да разреши кризата в Evergrande под формата на спасителна помощ, но анализатори смятат, че властите се притесняват от хаотичен фалит, който може да предизвика недоволство.

Някои групи в приложения за изпращане на съобщения, използвани за организиране на протести и обсъждане на съдебни искове от хора, които трябва да получат пари от Evergrande, бяха блокирани в платформата на Tencent Holdings WeChat, съобщиха членове на групи в сряда.

Миналия месец недоволни купувачи на жилища, инвеститори и доставчици организираха протести в офисите на Evergrande, въпреки че властите ограничават подобни действия. В четвъртък пред централата на компанията в южния град Шънджън можеха да се видят полицейски части и служители на силите за сигурност.

През последните дни властите поискаха от държавни фирми и подкрепяни от държавата имотни компании да изкупуват активи на Evergrande за намаляване на рисковете.

В сряда компанията съобщи, че ще продаде дела си за 9,99 млрд. юана (1,5 млрд. долара) в Shengjing Bank на притежавана от държавата компания за управление на активи.

В отделно съобщение подразделението на Evergrande Pearl River Delta отбеляза в публикация в WeChat във вторник, че е възобновено строителството на близо 20 проекта в региона. В публикацията бяха поместени снимки от различни обекти и беше отбелязано, че работата е била ускорена, откакто Evergrande се ангажира в началото на миналия месец да достави домовете на купувачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още