IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande продължава да пропуска лихвени плащания по облигации

Доходността по рисков китайски корпоративен дълг достигна почти 10-годишен връх

13:47 | 12.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Притежатели на облигации на Evergrande заявиха, че не са получили лихвени плащания по три емисии доларови облигации преди крайния срок във вторник, а доходността по рисков китайски корпоративен дълг достигна почти десетилетен връх заради притеснения, че все повече строителни компании са изправени пред опасност от спиране на плащанията, пише Financial Times.

Най-задлъжнялата строителна компания в света трябваше да направи лихвени плащания на обща стойност 148 млн. долара по деноминирани в долари облигации до обяд във вторник в Хонконг, но притежатели на облигациите не са получили никакви средства, съобщават двама запознати източници.

Evergrande първоначално пропусна важно лихвено плащане за 83,5 млн. долара в края на миналия месец по облигации с падеж догодина. Пропуснатото плащане задейства 30-дневен гратисен период, преди компанията официално да обяви спиране на плащанията. Досега тя е пропуснала най-малко още пет лихвени плащания по облигации.

Продължаващата ликвидна криза в строителната компания предизвика преоценка на стабилността на по-широкия имотен сектор в Китай на фона на забавянето на продажбите и натиска от властите в Пекин върху предприемачите да намалят дълговете си, като много други строителни компании също се приближават до спиране на плащанията.

Облигационният пазар с висока доходност в Азия, на който китайските строителни компании са сред най-големите емитенти след десетилетия на бърза урбанизация в страната, беше разтърсен от паническа търговия през последните дни, която тласна доходността рязко нагоре.

От петък насам доходността по индекс на ICE, проследяващ китайски корпоративни емитенти на азиатския доларов пазар с висока доходност, е нараснал до 22%, най-високата стойност от 2009 г. насам, спрямо едва 13 на сто в началото на септември и 10% през юни.

Китайската строителна компания Sinic Holdings съобщи в понеделник вечер, че този месец вероятно ще обяви спиране на плащанията по облигации, защото няма достатъчно „финансови ресурси“.

Миналата седмица строителната компания Fantasia, специализирана в луксозни имоти, която е основана от племенница на бившия китайски вицепрезидент Дзън Цинхун, спря плащания по облигации за 206 млн. долара.

„Проблемите в китайския имотен сектор сега влияят на общата представа на инвеститорите за системен риск“, коментира Чарлз МакГрегър, ръководител за Азия на компанията Lucror Analytics. Той допълва, че китайските облигации с висока доходност са „под изключителен натиск заради недостига на купувачи“.

Друга строителна компания China Modern Land съобщи в понеделник, че ще опита да удължи падежа по облигации за 250 млн. долара с три месеца, а Sunac China Holdings е подложена на строго наблюдение през последните седмици заради проект на писмо до местните власти, в което се предупреждава за „повратна точка“ в имотната индустрия.

Нагласите към книжата на Evergrande се влошиха значително през юли след поредица от събития, включващи замразяване на един от депозитите ѝ в банка в континенталната част на Китай и спиране на продажбите на имоти в някои от проектите ѝ.

В края на август строителната компания, която има почти 800 проекта в стотици китайски градове и е подложена на натиск да намали дълговете си, предупреди за риск от спиране на плащанията.

Разпродажбата на облигации скоро се разпространи към други силно задлъжнели строителни компании, включително Fantasia и Guangzhou R&F, чиито облигации се обезцениха рязко през последните дни.

Пазарната волатилност се засили заради притеснения за способността на предприемачите за рефинансиране в съчетание със забавяне на продажбите на нови домове и терени в имотния сектор в Китай, който съставлява около една четвърт от икономиката на страната.

Чуждестранните притежатели на облигации на Evergrande наеха инвестиционната банка Moelis и правната кантора Kirkland & Ellis да ги консултират преди едно от най-големите преструктурирания на дълг в Китай.

Консултантите са уведомили притежателите на облигации в петък вечер, че не са получили „значим ангажимент“ от компанията и очакват „неминуемо“ спиране на плащанията.

Търговията с акции на Evergrande в Хонконг е спряна, както и търговията с книжа на подразделението ѝ за имотни услуги, което съобщи за оферта за потенциално придобиване миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още