IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган отново разпалва дебата за превръщането на „Света София“ в джамия

Планът предизвика критиките на САЩ и Гърция

15:20 | 02.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Турски прокурор е уведомил Върховния административен съд на страната, че правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган може да отмени решение на кабинета от 1934 г. и да превърне известния музей „Света София“ в Истанбул в джамия, предава Bloomberg.

Съдът съобщи, че ще обяви до 15 дни решението си дали да отхвърли изслушване по случая, ход, който индиректно може да позволи на правителството на Ердоган да предприеме действия по спорния проект.

Ердоган отдавна настоява за превръщането на „Света София“ в джамия въпреки критиките от САЩ и съседна Гърция. Сградата, която е включена в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, има специално значение за гърците, които я смятат за един от важните християнски паметници и наследство от православната традиция от времето на Византийската империя.

Американският държавен секретар Майк Помпейо призова в сряда Турция да запази статута й на музей. Стелиос Пецас, говорител на гръцкото правителство, заяви, че разногласията около „Света София" не са гръцко-турски, а универсален проблем“ и добави, че Гърция ще изчака решението на Турция.

Превръщането на „Света София“ в джамия може да помогне на Ердоган да засили обществената си подкрепа. Консервативната му електорална база е омайвана от конкуренти, които се заиграват с религиозните връзки на страната с Османската империя.

„Света София" е собственост на Турция като всички наши културни активи, намиращи се на нашата земя“, заяви говорителят на външното министерство Хами Аксой в комюнике след изявлението на Помпейо. Всяка външна намеса „относно „Света София“ е и въпрос, който засяга вътрешните ни дела“, допълни той.

През май Ердоган се присъедини към богомолци в сградата от VI век, която започва живота си като византийска катедрала, за да отбележи завладяването на Константинопол, днешен Истанбул, от османската армия през 1453 г. Оттогава той разпалва десетилетния дебат за това дали Турция трябва да отмени указ на кабинета, подписан от основателя на светската република Мустафа Кемал Ататюрк, който превръща сградата от джамия в музей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още