IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-нажежените жилищни пазари в света започва да забавя темпове

Продажбите на жилища в Канада намаляват за втори пореден месец през май

11:42 | 16.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Един от най-нажежените жилищни пазари в света изглежда забавя темпове, пише Bloomberg.

Продажбите на жилища в Канада са намалели за втори пореден месец през май, тъй като както купувачите, така и продавачите изглежда се отдръпват от френетичния темп, който превърна жилищния пазар в страната в един от най-нажежените в света. Страната е на второ място в глобалната класация за риск от балон на Bloomberg Economics, като отстъпва само на Нова Зеландия, така че всички – от държавните ръководители до собствениците на жилища ще следят как се развива евентуално забавяне в Канада. Канада Канада

„Сега имаме два месеца на забавяне на активността и това важи за търсенето, предлагането и цените“, коментира Клиф Стивънсън, председател на Канадската асоциация за недвижими имоти. „Има все повече данни за умора и притеснение сред купувачите, а спешната необходимост от затваряне в жилище заради COVID също се очаква да отслабне предвид етапа на развитие на пандемията“, допълва той.

Макар че Канада е изложена на същата комбинация от ниски лихви и търсене на по-големи жилища, породено от блокадите, която стимулира търсенето на недвижими имоти по света, ограниченото предлагане на жилища в северната страна доведе до ожесточено наддаване и повишаване на цените, които са сред най-интензивните в света.

Това предизвика остро предупреждение от гуверньора на Канадската централна банка Тиф Маклем и до призиви за промени в правилата за отпускане на ипотечни кредити както от основния финансов регулатор, така и от правителството на премиера Джъстин Трюдо.

Рекордният ръст на стойността на жилищата доведе до още по-голяма пропаст между цените в Канада, от една страна, и наемите и доходите, от друга страна, като по този показател страната е на второ място сред проследените от Bloomberg Economics 23 страни след Нова Зеландия. Но заради високите цени купувачите започват да се чувстват изключени от пазара, особено в момент, когато лихвите по ипотечните кредити започват да растат с доходността по облигациите. Мерките за блокада в много от областите на Канада също се смекчават, а растящият дял на ваксинираните започва да променя част от динамиката, която стимулира треската на имотния пазар миналата година.

Продажбите на жилища в цялата страна са намалели със 7,4% през май спрямо предходния месец след ревизираното понижение от 11% през април, сочат публикувани във вторник данни от националната асоциация за недвижими имоти. Цените обаче все пак са нараснали с 1%, тъй като броят на новите обяви също е намалял, въпреки че това е най-бавният месечен растеж от юни миналата година насам.

Предприемачите също изглежда реагират на затегнатия пазар, създаден от пандемията, с планове за въвеждане в експлоатация на нови жилища. Новото жилищно строителство е нараснало през май, показа отделен доклад от вторник на Canada Mortgage and Housing. Ръстовете са отчетени в сегмента на апартаментите, докато строителството на еднофамилни жилища, които тласкат голяма част от ръстовете на цените в Канада по време на пандемията, е намаляло с 12% в цялата страна през месеца. В градските райони те отчитат спад от 18%.

„Може би най-сетне можем да мислим за други неща извън жилището и блокирането у дома през цялото време“, казва Шаун Каткарт, старши икономист в борда за недвижими имоти. „С приближаването на светлината в тунела, изглежда, че жилищата може да останат на заден план, след като всички започнем да се връщаме към нормалния си живот това лято“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още