IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-нажежените жилищни пазари в света започва да се охлажда

Одобрените ипотечви кредити във Великобритания достигнаха почти едногодишно дъно, а цените на жилищата намаляват през юли

20:30 | 29.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Одобрените ипотечни кредити във Великобритания достигнаха най-ниското си ниво от почти една година през юни, след като британците, търсещи жилище, вече нямат време да се възползват напълно от данъчните облекчения за покупките, предава Bloomberg.

Банките са одобрили 81 338 жилищни кредита, което е най-малкият брой от юли м. г. и е спад спрямо 86 949 през май, съобщи Английската централна банка (АЦБ).

Данните потвърждават, че един от най-нажежените имотни пазари в света в крайна сметка започва да се охлажда. Спадът на одобрените ипотечни кредити показва, че пазарът се насочва към стабилен вместо към забележителен растеж през идните месеци.

Данъчно облекчение на стойност 15 хил. паунда за купувачите предизвика бум на имотния пазар от въвеждането му преди една година и тласна сделките до рекордни нива. Но предвид необходимото време за финализиране на имотна сделка хората, които са продължили да търсят жилище миналия месец, почти сигурно няма да могат да се възползват напълно от данъчното облекчение, което сега е намалено.

На 1 юли прагът на гербовия налог беше намален наполовина, ограничавайки спестяването при покупка на дом до 500 хил. паунда до едва 2500 паунда. От 1 октомври прагът ще бъде върнат на нивото от преди пандемията от 125 хил. паунда.

Отделни данни, публикувани вчера, показаха, че цените на жилищата във Великобритания неочаквано са намалели през юли.

Средната цена на жилище е спаднала с 0,5% до 244 229 паунда, което е първо свиване от четири месеца, сочат данните на Nationwide Building Society. Това следва среден ръст от 1,6% между април и юни. Годишният скок се е забавил до 10,5% спрямо 17-годишния връх от 13,4%.

Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха ръст от 0,3% през юли.

Данните показват връщане към по-нормални условия след напрегнатата година, при която жилищният пазар не се вписа в най-тежкия спад на икономиката от над 300 години. Търсенето беше стимулирано от данъчната ваканция от гербовия налог и насочването към жилища с по-голяма площ далеч от презастроените градски зони. Великобритания Великобритания

Главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър смята, че търсенето ще остане „стабилно“ в краткосрочен план, подкрепено от силното доверие на потребителите, ниските лихви и продължаващия недостиг на жилища за продажба.

Макар че рекордните цени на жилищата заплашват да задълбочат икономическите разделения във Великобритания, представители на АЦБ не са притеснени, че бумът ще доведе до неустойчиво натрупване на дълг. В новия си доклад за финансовата стабилност те отбелязаха, че съотношението между ипотечен кредит и доходи е нараснало съвсем леко. Великобритания Великобритания

Гарднър отбелязва, че спестяванията от ваканцията от гербовия налог са били неутрализирани от ръста на цените на жилищата след въвеждането ѝ през юли миналата година. До края на юни цената на обичайно жилище във Великобритания е нараснала с около 24 500 паунда спрямо средните спестявания от данъци на стойност 1900 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още