IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните инвестиционни фондове планират разпродаване на активите си на Острова

Около 41% от институциите с активи за около 12 трлн. долара заявяват, че очакват да заемат позиции към разпродаване във Великобритания

11:15 | 05.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавните инвестиционни фондове и централните банки може да намалят британските си активи през 2017 г., след като настроенията им помръкват заради вота за излизане от Европейския съюз (ЕС), посочва се в доклад на Invesco, цитиран от Bloomberg.

Около 41% от институциите, които заедно контролират активи за около 12 трлн. долара, са заявили, че очакват да заемат позиции към разпродаване във Великобритания през тази година, сочи проучването, публикувано в понеделник. Великобритания явно се е превърнала и в най-непривлекателния пазар сред развитите страни с 5,5 точки от общо 10 през 2017 г., посочва се още в доклада. За сравнение, през 2016 г. страната е имала 7,5 точки.

„Това е много остро движение за преди един от най-атрактивно оценяваните пазари“, казва Алекс Милар, ръководител на отдела за държавни фондове в Европа, Близкия изток и в Европа към Invesco, по телефона. „Когато се събудиш една сутрин и инвестициите ти са на стойност с 20% по-ниска от предишния ден, това ще има някакво влияние“, казва той, говорейки за рязкото обезценяване на паунда в резултат на вота около Brexit.

Проучването, в което са интервюирани 97 институции от януари до март, установява, че инвеститорите започват да подлагат на съмнение бъдещето на Великобритания като „инвестиционен хъб“ на Европа. Това се случва, след като министър-председателят Тереза Мей обеща, че ще цели добра сделка за финансовата индустрия на Лондон, когато договори оттеглянето на страната от ЕС. Първо обаче тя трябва да спечели парламентарните избори тази седмица.

Несигурността около това каква търговска сделка Великобритания ще постигне с Брюксел принуждава много инвеститори да изчакат развитието на ситуацията, казва Милар. Около 54% от анкетираните заявяват, че няма да налагат промени в разпределените си средства, докато не могат да оценят дългосрочното влияние на Brexit, показва проучването.

Според доклада САЩ се смятат от инвеститорите за най-привлекателен пазар за инвестиции с 8 от 10 точки. Германия е на първо място в Европа със 7,8 точки, а Италия и Франция получават оценки от по 6,1 точки. Япония е с 6,6, а Индия с 6,1 точки.

Инвеститорите като цяло засилват имотната си експозиция за сметка на облигациите с ниска доходност в опита да повишат възвръщаемостта си, коментира Ройтерс.

Според доклада държавните фондове и централните банки остават под заложената си цел за възвръщаемост със средно 2 процентни пункта през последната година.

Фондовете, които Invesco определя като „инвестиционни държавни“ и които имат дългосрочен хоризонт и по-висока цел за възвръщаемостта, остават под целите си с 3,7 пр.п., а при „фондовете за развитие“, които насърчават местния растеж, резултатите са с 3,1 пр. п. по-слаби.

Правителствата освен това внасят по-малко средства във фондовете – средно около 5% от стойността на управляваните активи през 2017 г. спрямо 8% през 2015 г. Това принуждава инвеститорите да търсят активи с по-висока доходност като луксозни офиси и търговски недвижими имоти.

Около две трети от фондовете са купували глобални недвижими имоти през 2016 г., а 46% очакват да продължават да го правят и през тази година. Предпочитани са сигурни пазари като Северна Америка и Западна Европа.

Експозицията към пазарите на жилищни имоти също расте, особено сред западните и азиатските държавни инвеститори. Пазарите на жилища се смятат за по-познати и достъпни.

Новите инвестиции в имоти се финансират основно от активи с фиксирана доходност, казват 48% от анкетираните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 6 години
Аз пък - като дивидентаджия - смятам да продължа да инвестирам в могъщи британски компании, защото те ми носят доходност, непостижима за Българският пазар или за другите развити световни пазари. Ако мога да се нагувичвам с 10-20% по-евтини акции на могъщи компании, толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още