IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубайска компания влага 2,7 млрд. долара в строежа на два комплекса

Държавната Dubai Investments смята да се възползва от възраждащия се пазар на недвижимите имоти в емирството

20:04 | 29.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изграждането на комплекса Mirdif Hills се очаква да струва 2,5 млрд. дирхама. <em>Снимка: Dubai Investments</em></p>

Изграждането на комплекса Mirdif Hills се очаква да струва 2,5 млрд. дирхама. Снимка: Dubai Investments

Дубайската компания Dubai Investments планира да инвестира 10 млрд. Дирхама (2,7 млрд. долара) в недвижими имоти в следващите пет години. Целта е да се възползва от възраждащото се търсене на имоти в страната, предаде агенция Bloomberg.

Единият от проектите е за изграждане на комплекса Mirdif Hills, който се оценява на 2,5 млрд. дирхама.  Той включва строителството на 1500 жилища, хотел с 230 стаи, магазини и офиси с обща площ от 18,6 хил. кв. метра, обяснява главният изпълнителен директор на компанията Халид Бин Калбан.

По думите му дъщерното дружество Dubai Investment Real Estate се очаква да започне търговете за изграждането на проекта в следващите два месеца.

В момента Dubai Investments търси начини да спечели от възстановяването на пазара в емирството след финансовата криза. Местните строителни предприемачи възраждат проектите си, след като предприетите от правителството мерки по отношение на ипотеките и премахване на двойното данъчно облагане помогнаха на пазара да се стабилизира.

Според Калбан за проекта Mirdif Hills дори може и да не се наложи да се взимат кредити при изпълнението му. Според него ще е възможно проектът лесно да бъде продаден заради размерите му, както и добрата му локация.

Компанията вероятно ще потърси финансиране от банка или чрез дълговите пазари за друг свой проект в Dubai Investment Park. За него компанията вероятно ще набере средства около 7 млрд. дирхама чрез заеми, ислямски облигации, или чрез привличане на инвеститори, които да закупят дял в проекта, обясни Калбан.

В парка дружеството смята да построи мултифункционален комплекс, който се разпростира на над 1,2 млн. кв. Метра. Dubai Investments вече води преговори за привличане на чужди инвеститори в този проект. Там се планира да бъде изграден хотел с 220 стаи, офиси с обща площ от над 18 хил. кв. метра, както и търговски център с площ от близо 14 хил. кв. метра.

Dubai Investments в момента преговаря и със собствениците на няколко незавършени сгради в   Dubai Investment Park, които желае да придобие и завърши, допълва Калбан.

Очакванията са дубайската компания да обяви по-голяма печалбата за настоящата година с близо 60% и тя да достигне близо 1,3 млрд. дирхама, обясниха още от дружеството. Основният акционер в Dubai Investments PJSC е държавната Investment Corporation of Dubai.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още