IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай засилва инвестициите в инфраструктура

Властите хранят огромни надежди това да насърчи местната икономика

14:24 | 01.07.16 г.
Дубай засилва инвестициите в инфраструктура

Дубай планира да инвестира още около 4 млрд. дирхама (над 1,1 млрд. долара) в инфраструктура заради домакинството на световното изложение EXPO 2020, съобщава Bloomberg.

На практика обемът на инвестициите в емирството ще се удвои, а властите хранят огромни надежди това да насърчи местната икономика на фона на ниските цени на петрола – основен приходоизточник, който отвори сериозни бюджетни дупки, допълва информационната агенция.

До няколко месеца Дубай ще обяви търгове за изпълнението на пътища на стойност над 1,1 млрд. долара. Само преди дни емирството подписа договор с консорциум между френската Alstom S.A., испанската Acciona S.A. и турската Gulermak за 10,6 млрд. дирхама за разширяване на метрото. Линията ще бъде удължена до мястото, където ще се провежда EXPO 2020.

Директорът на пътния регулатор в емирството Матар ал-Тайер коментира, че съседните на емирството държави намаляват инвестициите си в инфраструктура. Властите в Дубай обаче правят точно обратното и планират увеличаване на инвестициите. Засега обаче не се разкриват обектите, които се планират за реализация.

Дубай се фокусира върху развитието на инфраструктура от 2014 г. заради срива на цените на петрола, макар и икономиката на емирството да не разчита чак толкова на черното злато за икономиката си, както съседите му, предвид успешното развитие и като транспортен, туристически и финансов хъб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още