IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността от бизнес имотите в Европа продължава плавно да се понижава

Обща тенденция за ръст на наемите в отделните сегменти не се наблюдава, повишенията засега са неравномерни

10:18 | 03.02.15 г.
Доходността от бизнес имотите в Европа продължава плавно да се понижава

Доходността от инвестициите в бизнес имоти в Европа продължава да спада и през последните три месеца на 2014 г. заради засиленото търсене от страна на инвеститорите и по-ниската доходност от облигациите, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Доходността от първокласните активи във всички сегменти от пазара на бизнес имоти е спаднала с 30 базисни точки в сравнение със същия период на предходната година. Доходността от офисите се е понижила с 11 базисни точки, като спад е отчетен на 24 от 58-те пазара на офис площи, които компанията наблюдава за целите на статистиката.

Единствено в Москва и Санкт Петербург е отчетен ръст на доходността на пазара на офиси заради геополитическите предизвикателства и ръста на цените на петрола.

Консултантите отчитат спад на доходността и в търговския и индустриалния сегмент от пазара на бизнес имоти в Европа. Най-значителни понижения са регистрирани при имотите на търговските улици в Париж, Прага и Милано, както и при индустриалните площи в Лондон, Дъблин, Амстердам и Барселона.

Не се наблюдава обаче обща тенденция за ръст на наемите на площите. Увеличението засега е неравномерно разпределено на европейския пазар основно заради опасенията за икономическото възстановяване на някои страни.

Индексът на CBRE, който отразява динамиката на наемите в сектора на бизнес имоти, е нараснал с 1,3% през последните три месеца на миналата година в сравнение с предходното тримесечие. От общо 163 локации, наблюдавани от компанията, само при 23 са отчетени ръстове на наемните равнища.

При наемите на офис площи ръстове са регистрирани на 15 локации, включително водещите райони на Лондон, Франкфурт, Мадрид и Милано. Общият индекс за наемите на офиси се е повишил с 1,6 на сто за тримесечието и с 2,7% на годишна база.

При търговските площи ръстове на наемите са регистрирани само на три локации – Дъблин, Мюнхен и Дубай, но повишенията са значителни, заради което общият индекс, отразяващ динамиката на наемните равнища в сегмента, е нараснал с 1% през последните три месеца на годината на годишна база.

При индустриалните площи общият индекс остава без промяна, като само в Лондон е отчетен ръст на наемите от 2%. Годишното увеличение на индекса достига 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още