IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните облекчения привличат чуждите купувачи на имоти в Кипър

Британци и руснаци са основните групи чуждестранни купувачи в страната

15:59 | 01.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Местните купувачи на имоти в Кипър остават ограничени в активността си заради все още високата безработица и по-трудния достъп до финансиране. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Местните купувачи на имоти в Кипър остават ограничени в активността си заради все още високата безработица и по-трудния достъп до финансиране. Снимка: архив, Ройтерс

Келвин Кингсли се е преместил от Великобритания в Кипър през миналата година. Той е купил на средиземноморския остров къща с четири спални и 4 бани за 410 хил. евро и е похарчил над 100 хил. евро за подобрения (горещо джакузи, асансьор между етажите и други съоръжения), пише в репортаж Wall Street Journal.

За решението му да напусне Великобритания съдействат в голяма степен и данъчните облекчения, които действат в Кипър. Британските граждани са привлечени и от възможността да се сдобият с паспорт от държава членка на ЕС.

Кингсли притежава още 75 имота във Великобритания. През миналата година Кипър прие законодателство, което позволява на всички чужденци, прекарващи в страната поне 183 дни в годината, да получат разрешение за постоянно пребиваване и данъчен номер. Така Кингсли няма да плаща данък върху капиталовата печалба от продажба на имоти на Острова. Данък той ще дължи само за печалбите, натрупани след април 2015 г., когато британското правителство промени облагането на британските граждани, живеещи в чужбина. 

Засега продажбите на имоти в Кипър не успяват да се възстановят от резките спадове след кризата от 2008 г. Има обаче признаци за стабилизация според базирания в Лондон Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS). През първото тримесечие институтът отчита 1,5% ръст на цените на жилищата на годишна база. Средната цена на жилище в страната е около 100 хил. евро.

Местните купувачи остават ограничени в активността си заради все още високата безработица и по-трудния достъп до финансиране. Чуждестранните купувачи обаче играят все по-голяма роля за възстановяването на пазара и особено купувачите от Великобритания и Русия, смятат местни брокери.

На референдум в края на юни 52% от британците подкрепиха страната им да напусне Европейския съюз (ЕС). Резултатите от вота още не са повлияли явно върху пазара на имоти в Кипър. Брокери обаче отчитат, че малко повече британски купувачи отправят запитвания за имоти в страната.

На фона на процеса по стабилизиране на икономиката през миналата година правителството на Кипър прие временна програма, с която да намали данъчните разходи при сделки с имоти. Според говорител на кабинета тя вероятно ще продължи да действа постоянно.

Същевременно предстои приемането на закон, с който данъците за имотите ще бъдат свити със 75% през тази година, а от 2017 г. не се предвижда прилагането на такива.

Кипър изпълнява и схема за привличане на инвеститори в имоти с паспорти. Група от до петима души с инвестиция от поне 12,5 млн. евро – без значение дали имот, бизнес, държавни облигации или други активи, могат да получат кипърски паспорти. Индивидуални купувачи трябва да направят инвестиция от поне почти 5 млн. евро.

Все пак, въпреки данъчните облекчения, предизвикателствата пред сектора на имотите в Кипър остават. Излишъкът от жилища все още затормозява пазара в западната част на страната, където все още се правят и добри отстъпки от цените. Брокери дават и пример за тройно по-ниска цена на сделка – вила, оферирана за 3,3 млн. долара, е придобита от руснак за 1,1 млн. долара.

Британските купувачи предпочитат региона на Пафос, докато руските – на Лимасол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още