IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните купувачи увеличават продажбите на луксозни имоти в Милано

Космополитният италиански град привлича чужденци, но местните жители са изтласкани от пазара

08:32 | 03.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

След като са прекарали три месеца на тясно в едностайния си апартамент при първата блокада в Милано, Джовани и Силвия Порцио имали нужда да излязат. „Преди блокадата никога не сме оставали и двамата у дома през целия ден. Тя ни накара да осъзнаем, че нямаме достатъчно площ да живеем заедно спокойно“, споделя Джовани пред Financial Times.

В опит да продаде жилището си насред пандемията, двойката смятала, че цените на недвижимите имоти ще се сринат. Но по-малко от две седмици, след като пуснали апартамента си на пазара, той бил продаден за малко над 445 хил. евро, т.е. с 25% над цената, която платили за него през 2017 г.

„Опасявахме се, че пандемията ще намали цените и няма да постигнем печалба, затова беше много изненадващо, че го продадохме на висока цена и то много бързо“, споделя Джовани.

От 2017 г. насам цените на жилищата в Милано растат рязко, стимулирани от нарастващата привлекателност на града за заможни чуждестранни купувачи, които са привлечени от относително ниските цени на имотите и новия плосък данък за богатите чужденци. Но докато международното търсене е насочено повече към луксозни имоти, местните жители се оказват в невъзможност да излязат на имотния пазар.

И макар че цените продължават да растат по време на пандемията, експерти предупреждават, че има пукнатини под повърхността. Сега, когато Милано навлезе във втората си блокада, последиците от кризата може тепърва да се усетят.

По данни на италианския сайт за недвижими имоти Immobiliare средните офертни цени в Милано през септември са били 4756 евро на кв. м, което е ръст с 6% спрямо януари тази година и с 29 на сто от 2016 г. насам.

„Голямата разлика е, че преди Милано привличаше само бизнеса, той не беше смятан за международен град за недвижими имоти. Такива бяха „арт“ градове като Флоренция, Рим, Венеция“, казва Дилета Джорджоло, ръководител на продажбите в Италия в компанията Sotheby’s International Realty. „Но има голяма промяна в новото търсене от чуждестранни купувачи, защото сега хората познават града заради модата, шопинга, забавленията“, допълва тя.

През първото тримесечие на тази година офертните цени на луксозните имоти – тези в топ 5 процента на пазара по стойност, са нагоре с 4% на годишна основа, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Джули, която обикаляла света заради работата си, а сега притежава апартамент в Порта Нуова, се установила в Милано през 2017 г. и оттогава забелязва промяна в града, тъй като повече чуждестранни купувачи следват примера ѝ.

„Определено чувам повече английско реч на улицата и бях много шокирана, защото в местно кафене имаше само италиански вестници, а напоследък започнаха да продават и чуждестранни като New York Times и Financial Times. Това ме накара да осъзная, че сигурно има търсене“, споделя тя. Милано Милано

Маурицио, който е около 70-годишен бразилец, е един от купувачите, които наскоро са се сдобили с имот в Милано. След като изключил Великобритания и САЩ заради Brexit, президентството на Тръмп и начина, по който двете страни управляват пандемията, той се насочил към Милано за второ жилище, където платил 3 млн. евро за апартамент от 250 кв. м в бутикова сграда в квартал „Ризорджименто“.

„За Милано това е много висока цена за апартамент, но той е на 20 минути пеша от катедралата „Дуомо“, намира се срещу парк и имам 360-градусова гледка. Това все пак е евтино място за закупуване на имот в сравнение с останалата част от Европа и се превръща във все по-космополитно“, споделя той.

В знак за устойчивостта на търсенето на луксозни домове строителната компания COIMA обяви тази есен мезонет за продажба за първи път, откакто сградата била завършена през 2014 г.

Главният изпълнителен директор на компанията Манфреди Катела казва, че решението било взето сега, когато цените на жилищата във високите сгради надхвърлят 10 хил. евро на квадратен метър, а кварталът се превръща в „установен“. Цената на апартамента не е определена, но предприемачите ще искат за него над 15 млн. евро.

В същото време Sotheby’s съобщава, че въпреки пандемията е продала повече луксозни имоти тази година от миналата, а американските купувачи са били изместени от тези, които могат да избегнат карантините и забраните за пътувания като французите, докато не навлязоха във втората си национална блокада в края на октомври.

В началото на ноември Италия постави Милано в блокада от „червената зона“ за най-малко две седмици, като затвори повечето магазини от неосновна необходимост и призова местните жители да си останат у дома. Огледите на жилища все още са разрешени, ако се спазват мерки за социално дистанциране, но хората не могат да влизат или да напускат „червената зона“, което означава, че чуждестранни купувачи нямат възможност да оглеждат имоти.

„За чуждестранните купувачи тази зима ще е тежка“, казва Джорджоло.

Някои жители на Милано може да посрещнат по-малко чуждестранни купувачи, които бяха обвинявани, че не позволяват на местните жители да купуват имоти. Въпреки печалбата, която семейство Порцио извлякло от продажбата на апартамента си, те трябвало да се преместят на няколко преки, за да си позволят по-голямо жилище.

„За хората става проблем да сменят жилището си, защото сега трябва да обмислят покупка на по-малък дом или да се установят в квартал в града, в който преди две години дори не биха помислили да живеят“, казва Рикардо Ферао, съсобственик на Italian Style Real Estate Agency.

Но семейство Порцио казва, че сделки могат да се сключват, ако познаваш добре града. „Ако пресечете само една улица, можете да попаднете на добра сделка, защото тази улица не е толкова модерна. Само на 500 метра може да откриете много по-ниска цена на квадратен метър и да купите апартамент от 100 кв. м за по-малко от 600 хил. евро. Ако останете на същата улица, може да ви се наложи да платите 800 хил. евро“, споделя Джовани.

Макар че цените продължиха да растат при първата блокада в Милано през март, експерти предупреждават, че е твърде рано да се мисли, че те са в безопасност от последиците от пандемията. Те допълват, че средният сегмент на пазара вероятно ще пострада, тъй като финансовото неравенство се разширява.

„В Италия и специално в Милано последиците от кризата от 2008 г. закъсняха много, нямаше голямо прекъсване на продажбите и на цените, те се задържаха няколко години. Едва през 2016 г. имахме най-ниските цени“, отбелязва Ферао.

“В момента сме свидетели на най-високите цени в историята – за година и половина въпреки COVID цените нараснаха много. Но не всичко е цветя и рози. Ако погледнем броя на продадените къщи, сега имаме с близо 27% по-малко продажби през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение с 2019 г.“, допълва той.

Джулио Паскацио, главен изпълнителен директор на UniCredit Subito Casa, имотна компания, която е част от италианската банкова група, казва, че това е първият знак за спад на цените в бъдеще.

„Първо наблюдаваме спад на трансакциите, а след това, след най-малко три тримесечия виждаме спад на цените“, отбелязва той. Колко скоро и колко остро ще се случи това, ще зависи от тази зима и от тежестта на втората вълна на пандемията.

„Важно е да видим колко дълга ще е блокадата през зимата и дали ще има пълно затваряне“, казва Джорджоло, имайки предвид по-голямо затваряне от настоящите ограничения в „червената зона“. „Когато хората трябва да затворят отново бизнеса си, средният сегмент от пазара ще пострада. Средният сегмент е голяма въпросителна“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още