IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденци са инвестирали над 8 млрд. долара в турски имоти тази година

Истанбул е най-предпочитан от чуждестранните купувачи на имоти, сочат статистически данни

10:34 | 17.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Чужденци са инвестирали над 67 млрд. турски лири (8 млрд. долара) в недвижими имоти в Турция от началото на годината, съобщават Анадолската агенция и турският вестник Daily Sabah.

Повечето чуждестранни клиенти са купили недвижим имот в Истанбул, като са вложили 18,4 млрд. турски лири в 36 946 имота в града към края на октомври, сочат данните на Генералната дирекция на Имотния регистър и Кадастъра към министерството на околната среда и урбанизацията.

Генералният мениджър на дирекцията Мехмет Зеки Адлъ казва, че 15 814 терена са били продадени на чужденци в Турция от началото на годината, както и 213 308 имота.

Общата стойност на недвижимите имоти, придобити от чужденци чрез продажби, предоставяне на акции при продажбата, и продажби на ипотечни кредити, е достигнала 67 млрд. турски лири.

Адлъ съобщава, че със забраната за влизане и излизане на чужденци във и от страната заради пандемията от COVID-19 бизнесът с продажби на имоти на чуждестранни граждани е замрял.

„Покупките и продажбите на жилища намаляват малко в сравнение с миналата година“, казва той, отбелязвайки, че в сектора има търсене, но то не е било задоволено заради пречките пред пристигането и заминаването на клиенти.

„До момента чужденци са купили 15 814 терена и земи (земя, ниви, лозя, овощни градини и др.) и 213 308 имота (жилища, магазини, офиси и др.) в Турция“, добавя Адлъ.

Градът, в който чужденците купуват най-много имоти през 2020 г., е Истанбул със 17 212 продажби. След него се нареждат Анталия с 6418 продажби, столицата Анкара с 2330 и северозападните градове Бурса и Ялова със съответно 1260 и 1153 имота.

Повечето чужденци, които са предпочели Истанбул, са били граждани на Иран, Ирак, Афганистан, Китай и Йемен.
Руснаците са били преобладаващи в Анталия, но южният курортен град е бил предпочитан и от купувачи на имоти от Иран, Казахстан, Германия и Украйна.

Най-голямото търсене на имоти в Анкара е дошло от иракски граждани. Жители на Иран, Афганистан, Азербайджан и Сомалия също са купили имот в турската столица.

Германците са на първо място при продажбите на земя на чужденци с 202 покупки, следвани от иракчаните, афганистанците, британците и иранците със съответно 194,173,130 и 117 покупки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още