IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черна гора - изгряващата звезда на световния туристически и имотен пазар

Все повече се засилва интересът на купувачите на втори дом към страната

11:20 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Черна гора - изгряващата звезда на световния туристически и имотен пазар

Малката Черна гора – една от най-новите държави в Европа, привлича вниманието и на туристи, и на сериозни инвеститори. Строителите се надпреварват да изграждат голф игрища, пристанища, жилища и хотели, с които да привличат вниманието на международната публика, пише онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

Черна гора – една от перлите на Адриатика, е малка страна с население от само около 650 хил. души, но богата на природни красоти и архитектурни паметници. В страната има пет национални парка, ски курорти, а градът Котор е в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Точно Которският залив привлича и най-голямо международно внимание, посочва изданието.

Още през 60-те години на миналия век регионът се обособява като дестинация за почивка на знаменитости и любимо място за София Лорен и Елизабет Телър. Конфликтът на Балканите през 90-те години обаче засенчи блясъка на крайбрежието. След години на упадък през 2006 г. Черна гора обявява независимост от Сърбия и днес страната, която използва еврото като своя валута, е кандидат-член в Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

Туризмът на Черна гора се възстанови с бързи темпове и процъфтява. Посетителите от Европа и Русия спомогнаха туризмът да се превърне в най-бързо растящата индустрия в страната, като приходите в сектора нарастват с по около 17% годишно.

Международните брандове доста добре се възползват от популярността на страната. Луксозни хотели там отвориха базираната в Азия хотелска компания Aman и Regent Hotel, а през следващите години се очакват и хотелите на One & Only и Four Seasons.

Все повече се засилва и интересът на купувачите на втори дом към Черна гора, както и на собствениците на яхти. Страната освен това е в близост до Венеция, Хърватия и Корфу, което предоставя допълнителни възможности за туристите и собствениците на ваканционни жилища.

Първият луксозен проект в залива Котор - Porto Montenegro, е един от примерите какво може да се постигне в сферата на туризма. Преобразяването на бившата военна корабостроителница започна през 2007 г. и три години по-късно отвори врати като луксозен комплекс с впечатляващо пристанище, което е изключително популярно. То има капацитет да приеме и най-дългата яхта в света, като се планира разширяването му с още 70 места за суперяхти.

Един по-нов, но не по-малко амбициозен проект е Lŭstica Bay. Египетската строителна компания Orascom планира да построи цял нов град през следващите 15 години със седем хотела, две пристанища, голф игрище, международно училище, магазини и ресторанти. Първият етап от комплекса е вече готов.

В опит да окуражи пазара на имоти правителството на Черна гора намали до минимум разходите по покупката на жилища ново строителство. При препродажбата на имоти пък се дължи данък от само 3%.

Официалните статистически данни сочат, че цените на имотите са се понижили с 0,7% през второто тримесечие в сравнение с първото. Същевременно продадените новопостроени апартаменти и къщи са се увеличили с почти 17 на сто – доказателство за силното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още