IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай леко ускоряват ръста си през октомври

Спекулантите се насочват към по-малките градове заради евтините кредити, предлагани от местните власти с надеждата натрупаните запаси от имоти да се усвоят

09:32 | 18.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на новите жилища в Китай леко ускоряват ръста си през октомври, показват изчисления на Ройтерс на базата на правителствените данни за пазара.

На пазара на жилища в Китай се наблюдава двугодишен бум, който дава на икономиката сериозен тласък, но предизвиква опасения от балон на пазара на имоти. Затова и правителството предприе сериозни мерки да ограничи спекулативните покупки, посочва агенцията.

Властите се съсредоточават най-вече върху ограничаването на спекулативното кредитиране на пазара на жилища и продължават да полагат широки усилия за намаляване на финансовите рискове от бързото натрупване на дългове в икономиката.

Средните цени на новите жилища се повишават с 0,3% през октомври спрямо 0,2% ръст през септември. Увеличава се и броят на градовете, където се отчита повишаване на цените.

Годишният ръст на цените на новите жилища в Китай обаче забавя повишението си от 6,3% през септември до 5,4% през октомври. Заемите за домакинствата за закупуване на имот също намалят – до 450,1 млрд. юана през октомври от 734,9 млрд. юана през септември.

Заради наложените от местните власти ограничителни мерки на пазарите в големите градове спекулантите се насочват все по-често към по-малки населени места заради евтините кредити, които се предлагат там, с надеждата да се усвоят натрупаните запаси от нови жилища, допълва агенцията.

Затова и цените на жилищата в малките градове се повишават с по-бързи темпове през октомври.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още