IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания растат през април след слабия март

Средната цена на жилищата на Острова е достигнала 309 хил. долара

12:50 | 09.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата във Великобритания са се върнали към растеж през април след спада предходния месец, съобщава ипотечният кредитор Halifax, цитиран от Bloomberg.

Цените са се повишили с 1,1% спрямо март и са достигнали средно 236 619 паунда (309 хил. долара), сочат данните на Halifax. На годишна основа цените са нараснали с 5%, въпреки че ръстът през същия период на 2018 г. беше особено слаб. Жилища Жилища

Британският имотен пазар е в стагнация, тъй като несигурността около Brexit и перспективите пред икономиката обезкуражават както купувачи, така и продавачи. Въпреки това недостигът на жилища, рекордната заетост и ниските лихвени проценти подкрепят цените. Halifax съобщи, че средният годишен ръст на цените на жилищата е бил 4,3% през последните десет години.

“Търсенето и предлагането на жилища остава слабо за пореден месец. Индексът отбелязва по-слаб темп на растеж през последните три години“, казва Ръсел Гали, управляващ директор на Halifax.

Томър Обуди, директор на имотния кредитор MT Finance, смята, че данните са окуражаващи и все повече хора стигат до извода, че каквото и да се случи с Brexit, те просто искат да се справят със ситуацията. „Има положително отношение от брокери на недвижими имоти, оценители и кредитори, всички са по-натоварени с трансакции, както може да се очаква по това време на годината“, допълва Обуди, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

“Хората, които от известно време търсеха имот за закупуване, сега осъзнават, че възможността да се нанесат в собствен дом е по-добра от всякога. Лихвите по ипотечните кредити са изключително ниски и вероятно скоро няма да нараснат, въпреки че гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни предупреждава, че това може да се случи в бъдеще“, отбелязва Обуди.

Джеръми Лийф, брокер на недвижими имоти от Северен Лондон и бивш председател на отдел „Жилищни имоти“ в Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS), отбелязва, че индексът на Halifax е уважаван заради дългата му история и голям мащаб. „Данните не са изключение, а потвърждават това, което виждаме – пролетен скок, който обаче не е толкова голям, колкото може би сме очаквали“, посочва Лийф.

„Пазарът е доста волатилен предвид спада на цените през март. Повишаването им може би се дължи повече на недостига на наличности и по-малкия брой трансакции, отколкото на устойчива сила на пазара“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още