IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания отчетоха изненадващ ръст

Ипотечният кредитор Halifax обаче предупреди да не се вярва твърде много на данните само за един месец

12:45 | 08.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата във Великобритания са се увеличили повече от очакваното през декември, но пазарът на имоти остава слаб преди Brexit, съобщи ипотечният кредитор Halifax във вторник.

Цените на жилищата са се повишили с 2,2% след спада от 1,2% през ноември. Резултатите са доста над прогнозите на икономисти в анкета на Ройтерс, които сочеха ръст от 0,2%. 

На годишна база цените са се вдигнали с 1,3% през трите месеца до края на декември, което отново е над всички прогнози, сочещи увеличение от 0,4%.

Въпреки това други проучвания и официални данни като цяло посочват забавящ се пазар на имоти. Затова и Halifax предупреди да не се вярва твърде много на силните данни за един месец.

„През 2019 г. очакваме продължителна стабилност на цените на жилищата с ценова инфлация между 2 и 4%. Това са малко по-силни резултати от 2018 г., но все още сравнително слаби“, коментира управляващият директор на Halifax Ръсел Голи.

„Тези очаквания обаче очевидно ще зависят от изхода от Brexit като има рискове и към двете посоки на нашата прогноза“, допълни той.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз, планирано за 29 март, остава неясно. Очаква се законодателите следващата седмица да гласуват срещу сделката за развода, която премиерът Тереза Мей сключи с ЕС през ноември.

Мениджърите и инвеститорите се страхуват, че напускането на ЕС без сделка ще забави търговията, ще изплаши финансовите пазари и ще разтърси веригите на доставки за петата по големина икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още