IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ със силен ръст и през януари

Купувачите са изправени пред по-високи цени и ожесточена конкуренция за ограничените запаси от налични домове

11:16 | 28.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в САЩ са постигнали нов силен ръст през януари заради недостига на предлагане, съобщава CNBC.

Рейтинговата агенция Standard & Poor's съобщи, че индексът й на цените на жилищата в САЩ S&P CoreLogic Case-Shiller се е повишил с 6,2% през януари спрямо същия период на предходната година. Той почти достига ръста от 6,3% през декември, когато беше отчетен най-бързият растеж на годишна основа от почти три години насам. Повишението през януари отговаря на очакванията на икономистите.

В началото на пролетния сезон за купуване на жилища купувачите са изправени пред по-високи цени и ожесточена конкуренция за ограничен запас от налични домове. Но силният пазар на труда вдъхна увереност на американските потребители, включително на представителите на младото поколение, да купуват жилище.

Цените са нараснали с 12,9% в Сиатъл, с 11,1% в Лас Вегас и с 10,2% в Сан Франциско. Чикаго и Вашингтон отбелязват най-слабия растеж на годишна основа от 2,4%. Повишаването на цените на жилищата надвишава растежа на заплатите и инфлацията.

Жилищата за продажба са малко и при настоящия темп на продажби наличностите са достатъчни за 3,4 месеца, което е спад спрямо средно 6 месеца от 2000 г. насам.

„Ограниченото предлагане, ожесточената конкуренция и растящите цени карат много купувачи да остават на пазара по-дълго време с надеждата да открият точния дом на точната цена“, казва Арън Терасас, главен икономист в имотната компания Zillow. „В момента по-големият запас е единственият лек за този натиск“, допълва той.

Като цяло цените на жилищата в САЩ са с 6,3% над пика си от юли 2006 г. Те се понижиха рязко след спукването на имотния балон и достигнаха дъното през февруари 2012 г. Оттогава цените са скочили с 46,5%.

Лихвите по ипотеките са нараснали в 10 от последните 11 седмици, но по-високите лихви все още не са се отразили сериозно на търсенето на жилища.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи миналата седмица, че продажбите на съществуващи жилища в страната са нараснали с 3% на месечна основа през февруари. Продажбите на нови жилища са намалели за трети пореден месец през февруари на месечна основа, но са нараснали с 1,2% на годишна основа, съобщи в петък министерството на търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още