IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ растат най-бързо от 12 години

Цените на имотите не са нараствали толкова бързо от юни 2006 г., точно преди спукването на балона на жилищния пазар

14:00 | 25.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Средните цени на жилищата в САЩ са нараснали с най-бързия си темп от 12 години, като през април са постигнали ръст от 8,7% на годишна основа и са достигнали 215 600 долара, показва последният индекс на имотната компания Zillow, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Цените на имотите не са нараствали толкова бързо от юни 2006 г., точно преди спукването на балона на жилищния пазар, когато отбелязаха ръст от 9% на годишна основа, сочат данните на Zillow.

Това означава, че сега цените са по-високи от когато и да било и стойността на жилищата в 21 от 35-те най-големи жилищни пазари в САЩ е надминала пиковото ниво, достигнато в разгара на жилищния бум преди десет години.

„Цените на жилищата растат най-бързо от много време насам. Пролетният сезон за покупка на жилища беше перфектна буря със силно търсене и ограничено предлагане“, казва старши икономистът на Zillow Арън Терасас.

„Вялото ново строителство задълбочи проблема с предлагането и жилищата, които излизат на пазара, се разграбват много бързо. Освен това американците са в настроение за харчене, подкрепени от намаляването на данъците и растящите заплати“, обяснява Терасас.

„Представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. - бел. ред.), които дълго отлагаха закупуването на жилище, мощно излизат на пазара – промяна, която виждаме и при по-лекото поскъпване на наемите“, допълва той.
Разбивка на данните показва, че цените на жилищата растат най-бързо в Сан Хосе (26%) до средна цена от 1,263,900 долара, следван от Лас Вегас (16,5%) и Сиатъл (13,6%).

Докладът показва още, че средното равнище на наемите в САЩ е нараснало с 2,5% в последната година до средна цена от 1 449 долара на месец. Сакраменто, Ривърсайд в Калифорния и Лас Вегас отчитат най-голямо поскъпване на наемите на годишна основа сред 35-те най-големи жилищни пазара в САЩ. В Сакраменто и Ривърсайд средното равнище на наемите е нараснало със 7%, а в Лас Вегас – с 4,5%.

Лихвите по ипотеките са били на равнище от 4,35% в края на април, след като започнаха месеца на ниво от 4,2%. Те са достигнали пик от 4,42% към края на месеца, най-високото равнище от началото на 2013 г., и са ударили месечно дъно в първите седмици на месеца, когато са били 4,19%, сочат данните на Zillow.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още