IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ достигнаха рекорд заради ограниченото предлагане

Продажбите намаляват през март за втори пореден месец

14:40 | 23.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Неумолимият ръст на цените на жилищата в САЩ и затягането на предлагането заплашват да охладят най-горещия жилищен пазар отвъд Океана от 15 години насам, карайки притеснените купувачи на имоти да заемат изчаквателна позиция, пише Wall Street Journal.

Средната цена на съществуващите жилища е нараснала до 329 100 долара през март, което е нов връх, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). Миналия месец цените са се повишили със 17,2% на годишна база, което е най-големият скок на цените от началото на воденето на статистика от NAR през 1999 г.

Нарастването на цените в съчетание с недостатъчните наличности отнема част от парата на пазара в началото на активния пролетен сезон на продажбите.

NAR съобщи в четвъртък, че продажбите на съществуващи жилища са намалели с 3,7% през март спрямо февруари, което е втори пореден месец на намаляване на продажбите.

Ограниченията пред предлагането създават ожесточена конкуренция, при която жилищата остават на пазара за по-кратко време, отколкото когато и да било. Обичайното жилище, продадено през март, е останало на пазара само 18 дни, което е най-бързият темп на продажби в историята, сочат данните на NAR.

„Намаляването на продажбите не се дължи на изчезване на търсенето. То остава силно. Липсата на наличности е пречка за продажбите“, коментира Лорънс Юн, главен икономист на NAR.

Лютата зима през февруари, включително повсеместните спирания на тока в Тексас, изглежда не е оказала толкова голямо въздействие върху продажбите на жилища, показват данните на NAR. Купувачите са се почувствали изтласкани от пазара от други купувачи.

Пролетта е сезонът, в който много американски семейства опитват да купят жилища, за да могат да се нанесат в тях преди началото на новата учебна година. Това е една от причините сезонът да е най-натовареното време в годината.

Някои имотни анализатори смятат, че наличностите вероятно ще нараснат през идните месеци, тъй като продавачите опитват да се възползват от сезонната активност. Растящият дял на ваксинираните също вероятно ще успокои страха на продавачите от потенциалния риск да допуснат непознати на оглед в дома им.

През март предлагането е нараснало до 1,07 млн. жилища за продажба, което е с 3,9% повече спрямо февруари. То обаче е с 28,2% под нивото на наличните жилища през март 2020 г. При запазване на настоящия темп на продажбите ще са необходими 2,1 месеца за изчерпване на наличните жилища на пазара.

Жилищният пазар постигна бум през 2020 г., като продажбите на имоти достигнаха най-високото си ниво от 14 години насам благодарение на ниските лихви и на новото търсене на жилища, породено от пандемията от COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още