IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата и продажбите в Китай и Великобритания растат

Продажбите на имоти в Китай са скочили през май с най-бързия си темп от юли 2018 г. насам

11:02 | 15.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Инвестициите в недвижими имоти и продажбите в Китай са се ускорили през май, което показва, че инерцията продължава в момент, когато имотният сектор постепенно се възстановява от въздействието на коронавирусната пандемия, предава Ройтерс.

Имотният пазар е ключов двигател на растежа във втората по големина икономика в света и беше сред многобройните сегменти на икономиката, пострадали тежко от коронавирусната криза и строгите мерки за овладяването й.

Инвестициите в недвижими имоти през май са нараснали с 8,1% спрямо година по-рано, като ръстът се е ускорил спрямо 7% предходния месец, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба.

През първите пет месеца на годината инвестициите в имоти са намалели с 0,3% на годишна основа, което е далеч по-малко в сравнение с предходните месеци, тъй като икономиката започва бавно да излиза от блокадата заради коронавируса.

Потреблението обаче остава слабо на фона на загубата на работни места и опасенията от втора вълна на заразата.
Продажбите на имоти по разгъната застроена площ са скочили с 9,7% през май, най-бързия темп от юли 2018 г. насам. За сравнение през април те намаляха с 2,1%.

Новозапочнатите жилища, измерени по разгъната застроена площ, са се увеличили с 2,5% миналия месец спрямо свиването с 1,3% през април.

Набраните средства от китайските имотни предприемачи са намалели с 6,1% през периода януари-май спрямо спада от 10,4% през първите четири месеца на 2020 г.

„Данните за май показаха, че последиците от епидемията са си отишли и китайският имотен пазар ще продължи да се ускорява занапред“, коментира базираният в Пекин анализатор Джан Дауей от имотната агенция Centaline.

Отделно от това средните цени на новите жилища в 70 големи града в Китай са нараснали с 0,5% през май спрямо предходния месец, колкото се увеличиха и през април, сочат изчисления на Ройтерс.

На годишна основа цените на жилищата са се повишили с 4,9% през май, което е малко по-бавен темп в сравнение с 5,1% през април.

Властите в Пекин все още се въздържат от използването на имотния сектор за краткосрочни стимули, въпреки че икономиката не успява да се възстанови от първото си свиване през първото тримесечие от десетилетия насам.

Междувременно брокери на недвижими имоти в Англия съобщават за скок на продажбите на жилища след смекчаването на блокадата заради коронавируса от правителството на 13 май, сочат данни на сайта за недвижими имоти Rightmove, цитиран от Ройтерс.

Продажбите по време на блокадата са намалели с 94%. До 5 юни обаче те са били само с 3% под нивото година по-рано, а през предходните три седмици са намалели средно с две трети спрямо предишните им нива.

„Има признаци за високо натрупано търсене и натиск за повишаване на цените, а не за понижаването им“, казва Майлс Шипсайд, директор на Rightmove.

Средните офертни цени на имотите на сайта са нараснали с 1,9% в сравнение с периода преди блокадата. За имоти с договорена продажба приетата цена е била 98% от офертната цена, малко над нивото през февруари.

Данните не включват Шотландия и Уелс, където ограниченията заради коронавируса върху продажбите на имоти бяха по-строги. Сайтът на Rightmove се използва за продажбата на повечето британски жилищни имоти.

Друг имотен сайт, Zoopla, съобщи за сходна тенденция миналата седмица, макар да предупреди, че ръстът на търсенето може да не продължи през цялата 2020 г., особено ако повече хора загубят работата си, когато временните мерки за подкрепа на правителството бъдат прекратени.

Въпреки това данните се прибавят към признаците от други проучвания на бизнеса за възобновяване на дейността в сектори, където ограниченията заради блокадата са били смекчени.

Друг ключов тест ще започне тази седмица, когато магазините, продаващи стоки от неосновна необходимост, бъдат отворени отново.

Официални данни от миналата седмица показаха, че икономиката е преживяла исторически срив по време на блокадата през март и април, като дейността се е свила с една четвърт спрямо обичайните нива, много по-голям спад в сравнение с финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още