IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата и инвестициите в имоти в Китай растат през юни

Новозапочнатите жилища са се увеличили с 8,9% през миналия месец

12:31 | 16.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Инвестициите в имоти в Китай са нараснали по-бързо през юни в сравнение с май благодарение на по-силната строителна дейност и по-лесното кредитиране в момент, когато държавните ръководители насочват усилията си да вдигнат икономиката на крака след коронавирусната пандемия, предава Ройтерс.

Имотният пазар набра инерция през последните месеци, подкрепен от политическите стимули, след като ограниченията за пътуване за спиране разпространението на коронавируса бяха отменени в повечето региони.

Някои анализатори очакват пазарът да продължи да се подобрява през второто полугодие с намаляването на заразените, а други казват, че устойчивият скок може би все още е далеч, тъй като доверието на потребителите остава слабо, а Пекин продължава да затяга мерките срещу спекулациите.

През юни инвестициите в имоти са нараснали с 8,5% на годишна основа спрямо 8,1% през май, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба.

Между януари и юни инвестициите в имоти са се върнали към растеж за първи път тази година, като са скочили с 1,9% спрямо спад от 0,3% през първите пет месеца на годината.

Същевременно новозапочнатите жилищни сгради, измерени по разгъната застроена площ, са се увеличили с 8,9% миналия месец спрямо ръста от 2,5% през май.

„Данните за май и юни показват, че последиците от пандемията върху недвижимите имоти отминават и пазарът ще продължи да се нажежава“, казва Джан Давей, анализатор в имотната агенция Centaline.

Набраните средства от строителните предприемачи в Китай обаче са намалели с 1,9% между януари и юни, но все пак са ограничили свиването си спрямо спада от 6,1% за първите пет месеца.

Въпреки това продажбите на имоти по разгъната застроена площ са нараснали по-малко през юни с увеличение от 2,1% спрямо скока от 9,7% през май, показват изчисления на Ройтерс.

Цените на имотите също показват признаци на възстановяване.

Средните цени на новите жилища в 70 големи града са нараснали с 0,6% през юни спрямо предходния месец, ускорявайки покачването си спрямо 0,5% през май, показват изчисленията на Ройтерс.

Това е най-бързият темп от юли 2019 г., като повече градове са регистрирали повишаване на цените спрямо предходния месец. На годишна база цените на жилищата са нараснали с 4,9% през юни, колкото и през май.

Макар че правителството се въздържа от рязко смекчаване на ограниченията върху имотния пазар, мерките за стимулиране на кредитирането и намаляване на лихвените проценти са довели до скок на ипотечните и потребителските кредити.

Според Джан разхлабването на кредитирането и по-лесният достъп до получаване на местожителство са основните причини за възстановяването.

Големи градове като Ханджоу, Нинбо и Шънджън наложиха нови ограничения на имотните трансакции този месец, за да спрат резкия ръст на цените и да ограничат спекулациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още