IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Черна гора падат, но търсенето продължава да расте

Основните купувачи на имоти в Черна гора са британци и руснаци

10:37 | 16.09.14 г.
Цените на имотите в Черна гора падат, но търсенето продължава да расте

Цените на имотите в Черна гора падат, или поне така сочи статистиката, пише онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Реалността обаче е, че търсенето на имоти в страната е силно, строителният сектор е в много добро състояние, а освен имотите туристическият сектор също преживява бум, което облагодетелства изключително определени групи от местните.

Според националната статистическа служба на Черна гора през второто тримесечие на годината средната цена на жилищните имоти в страната се е понижила с 6,5% на годишна база до 1 147 евро за кв. м. Спрямо предходното тримесечие спадът е 0,7 на сто.

Същевременно обаче се наблюдава силно търсене. Индикаторите за жилищното строителство също видимо се повишават.

Общият брой на продадените жилища в нови сгради е нараснал с 16,6% до 196 жилищни единици през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година. Около 80 на сто от продажбите са в Подгорица, столицата на страната, сочат още данните на черногорската статистика.

На какво се дължи разминаването при данните? Вероятно на „паралелни“ пазари на имоти, посочва изданието.

Черна гора не е особено богата държава, но пък чуждите инвеститори в имоти са привлечени от Адриатическото крайбрежие. В страната особено привлекателни са островчето Св. Стефан и крайбрежието на Будва, където са и най-скъпите жилища в страната – цените достигат близо 1 900 евро за кв. м през второто тримесечие.

Основните купувачи на имоти в Черна гора са британци и руснаци, като страната привлича и световни звезди от шоубизнеса, заради което се очаква търсенето на ваканционни жилища в страната да продължи, особено на фона на липсата на рестрикции пред собствеността, по-ниските данъци, опростените процедури за покупка на имот и ниските разходи за живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още