IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carrefour е оставена да се бори сама с Amazon и Lidl

Френски политици осуетиха оферта за придобиване на веригата хранителни магазини от канадската компания Alimentation Couche-Tard

17:22 | 19.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Само няколко дни след като канадската компания Alimentation Couche-Tard съобщи, че води преговори с френската верига хранителни магазини Carrefour за потенциална сделка, двете страни се отказаха от преговорите. Придобиването изглежда е било осуетено от френски политици, пише Bloomberg.

Провалът на преговорите лишава акционерите в Carrefour, включително най-богатия човек във Франция Бернар Арно, от идеален изход от трудна ситуация.

Ако Couche-Tard беше платила 20 евро на акции, това щеше да оцени Carrefour на около 16 млрд. евро, равняващи се на най-високата цена на акциите на компанията от август 2017 г. насам, малко след като главният изпълнителен директор Александър Бомпар пое поста.

Вместо това книжата на веригата магазини за хранителни стоки поевтиняха със 7,6% в понеделник. Carrefour Carrefour

Дори сделката да беше преодоляла политическите препятствия, не е ясно колко успешно щеше да е придобиването. За разлика от продажбите на дрехи или електроуреди, търговията на дребно с храни е предимно местен бизнес.

Вкусовете на потребителите са доста различни в отделните региони, а снабдителните вериги за пресни храни са къси, ограничавайки възможностите за икономии от мащаба. Walmart, Tesco и дори Carrefour се оттеглят от международни пазари през последното десетилетие, избирайки да заздравят местната си дейност.

След като потенциална оферта засега не е на дневен ред, Carrefour се върна на изходна позиция. Бомпар, който вероятно щеше да се зарадва на излизане от бизнес, коствал поста на много предишни главни изпълнителни директори, сега трябва да се върне към ежедневните си задачи.

Тъжният факт е, че Carrefour е обременен с около 700 гигантски магазина в Европа и много от тях не се представят особено добре. Когато тези хипермаркети пристигнаха във Франция през 60-те години на миналия век, те предложиха на клиентите един магазин за купуване на всичко – от домати до пантофи. Сега този магазин за всичко е Amazon, която остава постоянна заплаха за усилията на Carrefour да продава хранителни стоки онлайн и за продажбите й на нехранителни стоки във физическите магазини. Освен това веригата трябва да се справя с конкуренция във Франция от частни местни конкуренти като Leclerc и германските дискаунтъри Aldi и Lidl.

Фактът, че Carrefour беше готова да разгледа оферта за придобиване, може да породи съмнения относно стратегията й да развива хранителни магазини, онлайн пазаруването и органичните храни, като в същото време опитва да ограничи експозицията си към тези проблематични хипермаркети.

Но това може да е и отражение на факта, че търговията към момента е добра и ще се запази такава известно време. Пазаруването на хранителни стоки беше подкрепено от пандемията, тъй като европейските потребители бяха принудени да останат у дома и да преоткрият големите седмични посещения на магазините. Това търсене няма да се запази, след като достатъчно хора бъдат ваксинирани и започнат отново да излизат.

Шансовете друг кандидат да отправи оферта за Carrefour не изглеждат твърде добри. Въпреки че супермаркетите са доста привлекателни в момента благодарение на голямото търсене на храни и значителни портфейли с имоти, купувачите вероятно ще се притесняват, че може да станат обект на същата политическа намеса.

Couche-Tard и Carrefour ще продължат да работят заедно в области като покупки на горива. Ползите ще бъдат ограничени, а и френската верига вече има съюз за покупки с британската Tesco. Но поне двете страни ще продължат да поддържат контакти. Това може да се окаже от полза за Бомпар, ако Carrefour изпадне в затруднение и не се появи друг хищник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още