IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България - все по-малко най-перспективна дестинация за производство

Страната губи 12 позиции и заема 19-то място в годишната класация на консултантската компания Cushman&Wakefield

15:51 | 23.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България губи 12 позиции и заема 19-то място в годишната класация на консултантската компания Cushman&Wakefield на най-перспективните дестинации за производство. Миналата година страната ни беше на седмо място, а година по-рано заемаше трета позиция.

Консултантската компания оценява 42 страни от групата на развитите и развиващите се страни по три основни критерия: условия (с 40% тежест в общата оценка), риск (с 20% тежест) и разходи (с 40% тежест). Разиграни са и още два сценария – с по-висока тежест на разходите (60%) и на условията (60%).

В условията се включват работната сила, логистиката и достъпът до пазарите, бизнес средата, времето за първа доставка и устойчивост (корпоративна социална отговорност). В риска влизат рисковете от природни бедствия, икономически, корпоративни и енергийни рискове, а в разходите – тези за труд, за електричество, за строителство и за регистриране на собственост.

От гледна точка на производствените разходи България е поставена на 17-то място като перспективна дестинация за базиране на производство и е изпреварена от страни като Румъния, Унгария, Литва и Турция. При водещ критерий условия падаме до 28-мо място, като сме изпреварени от Унгария, Чехия, Словакия и Турция, но изпреварваме Румъния, която е на 29-то място.

Китай оглавява класацията, а топ три се допълва от Литва и Малайзия. В десетката попадат още Тайван, Канада, САЩ, Унгария, Чехия, Словакия и Турция. В основния сценарий с разпределение 40%-20%-40% на тежестта на условията, риска и разходите в общата оценка страната ни е изпреварена от Румъния, която е поставена на 16-то място, както и от Перу, Филипините, Колумбия, Русия, Тайланд, Полша и Сингапур.

Авторите на доклада отбелязват, че въпреки повишаването на заплатите в Централна и Източна Европа разходите за труд в региона остават най-ниските на Стария континент. В Литва те са с 14% под тези в Полша и с 30% под разходите в Чехия.

Лошата инфраструктура и корупцията – основни пречки пред Източна Европа

Глобалната икономика остава в добра форма въпреки несигурността около бъдещите търговски политики на САЩ, Brexit в Европа и повишения геолопитически риск в Близкия изток и части от Азия и Латинска Америка, отбелязват от Cushman&Wakefield. Благодарение на историческите си връзки с Германия и Австрия Централна Европа (особено Чехия, Словакия и Полша) запазва ролята си на локация с по-ниски разходи за автомобилното производство.

В същото време повишаването на заплатите и нарастващият недостиг на работна сила в Централна Европа тласкат все повече индустрии на изток към Литва, Румъния, България и Турция. Унгария изпъква като лидер в региона във фармацевтичното производство и прави усилия да подобри конкурентоспособността си, като от януари 2017 г. намали корпоративния си данък от 19% на 9% - най-ниското ниво в региона.

Нови производствени локации в България, Румъния и Турция стават все по-привлекателни главно заради по-ниските разходи, пише Cushman&Wakefield. Но лошата инфраструктура и сравнително високите възприятия за корупция спират промишлените компании да установят заводите си в тези страни, допълват авторите на доклада.

Последна актуализация: 13:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още