IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е седма по ръст на цените на жилищата в ЕС

На годишна основа цените у нас растат с 9% през третото тримесечие на 2017 г.

18:25 | 18.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През третото тримесечие на 2017 г. цените на жилищата в България са се повишили с 9% на годишна основа, сочат данните на Евростат.

Това поставя страната ни на седмо място по най-силен растеж на цените на жилищата в Европейския сююз. Спрямо второто тримесечие на миналата година цените на жилищата у нас са нараснали с 2%, показват още данните на европейската статистическа служба.

За сравнение, през първото тримесечие на миналата година цените на жилищата в България също скочиха с 9% на годишна основа, а през второто тримесечие – с 8,6% на годишна основа. На месечна база също няма драстични промени – растежът през първото и второто тримесечие на 2017 г. беше съответно 1,9% и 2,4%, сочат данните на Евростат.

През третото тримесечие на миналата година най-голям растеж на цените на жилищата на годишна основа е отчетен в Чехия (+12,3%), Ирландия (+12,0%) и Португалия (10,4%). Италия е единствената страна членка на ЕС, в която цените на жилищата са намалели (-0,9%).

В сравнение с преходното тримесечие цените на жилищата растат най-много в Ирландия (+5,7%), Малта (+4,3%) и Холандия (+3,7%). Спад е регистриран в Румъния (-1,6%), Финландия и Италия (-0,5%) и Кипър (-0,3%).

През третото тримесечие на миналата година цените на жилищата в еврозоната и ЕС са се повишили съответно с 4,1% и 4,6% спрямо същото тримесечие на предходната година. В сравнение с второто тримесечие на 2017 г. еврозоната и ЕС отчитат нарастване на цените от 1,7%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още