IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Будапеща се завръща към луксозните имоти

Цените на жилищата в унгарската столица скочиха с 16% между юни 2016 и юни 2017 г.

19:24 | 19.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В разцвета си преди Първата световна война Будапеща се превърна в модел за луксозни жилищни имоти: пищни замъци, внушителни вили и дворцови апартаменти.

Сега луксозният живот се завръща в унгарската столица, тъй като притокът от международни купувачи, водени от унгарци, които се завръщат у дома от чужбина, помага за насърчаване на бума в недвижимите имоти. Намаляващите лихви по ипотеките също стимулират пазара, пише WSJ.

Будапеща има един от най-добре представящите се пазари на жилищни имоти в света, като цените на жилищата нараснаха с над 60% между 2012 и 2017 г. и скочиха с 16% само от юни 2016 до юни 2017 г., показва анализ на британската консултантска компания Knight Frank. От гледна точка на цените на жилищата градът засенчва други добре представящи се европейски столици като Амстердам и Осло.

Будапеща, която е разположена на двата бряга на река Дунав, има две отделни половини – хълмистата Буда и равната, градска Пеща.

В миналото те са отделни градове и официално се обединяват през 70-те години на XIX век. Но местните все още говорят за тях като за нещо отделно и собствениците на жилище изглежда имат различно чувство за вярност. И двете части на унгарската столица, които сега са разделени в 23 района, продължават да носят белезите от различни конфликти.

Десетилетията некачествен строеж по времето на комунизма превърна дори луксозни квартали в шахматни дъски от грандиозност и запуснатост.

Буда, разположена на западния бряг, е смятана за по-луксозната половина на града. Нейните вили са пръснати по извисяващите се склонове на ниската планинска верига Хълмовете на Буда. Къщите покрай виещи се пътища предлагат зелени гледки, усамотени места и бавен ритъм на живот за жителите на града с население от около 1,8 млн. души.

Тези дни луксозните къщи в Буда са съсредоточени в няколко квартала във втория район на града. В Rózsadomb имение от 20-те години на миналия век с площ от 800 кв. м., шест спални и пет бани беше обявено за продажба на цена от 850 млн. форинта или около 3,37 млн. долара.

По-нагоре на Хълмовете на Буда Кшаба Капошвари, пенсиониран търговец на антики, и 55-годишната му съпруга Едит Тот, която е дизайнер на бижута, продават имението си от 464 кв. м. За 1,64 млн. долара. Двойката построила къщата с шест спални през 1996 г. в стил, който напомня на необароковите вили от началото на XX век.

66-годишният Капошвари, който е роден в Будапеща, казва, че вложил около 396 000 долара в проекта. „Имахме нужда от правилното място за мебелите, картините и килимите ни“, казва той.

Къщата разполага със СПА и просторна оранжерия, която гледа към вътрешен басейн. Сега, когато двете й деца от предишни бракове са пораснали, двойката е готова за по-скромно жилище. Тя иска да остане в Буда с домашните си любимци.

На източния бряг Пеща продължава да е силно определена от бързото развитие през XIX век. Жилищни блокове и офис сгради в стил Бел епок са разположени от двете страни на широки, оживени булеварди.

Луксозните апартаменти са съсредоточени в пети район, където се намират много от луксозните хотели, основните търговски райони и нови ресторанти, удостоени със звезди Мишлен, в града. Шести район около внушителния търговски булевард Андраши също има апартаменти, които в миналото са били величествени, а сега се осъвременяват.

През 2013 г. Джо и Стейси Борош, американска двойка, която всяка година прекарва част от времето си в Унгария, купили занемарен апартамент от 204 кв. м. на последния етаж от сграда от 1910 г. в пети район.

Разделен на два комунални апартамента по времето на комунизма, той бил толкова порутен, че „не можехме да прекараме нощта тук“, казва 63-годишният Джо Борош, който е роден в Будапеща, но напуска Унгария като тийнейджър и след това живее в околностите на Детройт.

След като прави кариера в маркетинга, Борош се завръща в Унгария през 2005 г. и става генерален директор на местен професионален отбор по футбол. Той и съпругата му сега са собственици на мебелната компания etúHome в Атланта, която има производствени инсталации в Унгария.

Двойката, която работила с  Indesign, студио в Будапеща, специализирано в луксозното обновяване, създала пентхаус с две спални и две бани на мястото на порутения апартамент. Той включва кухня с отворен план и дневна с голям кът за готвене и забавления. Те платили около 337 000 долара за жилището и след това 158 000 долара за обновяването му.
Семейство Борош е вярно на Пеща. „Животът в града е точно тук“, казва Джо Борош.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още