IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските банки са изправени пред най-големия си ипотечен тест от 2008 г.

Над половината от потребителите на програмата Help to Buy са имали първоначална вноска от 5% надолу спрямо стойността на жилището

18:20 | 07.04.20 г.
<p>
	&nbsp;<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

През последните две години британските доставчици на ипотечни кредити, които бяха разтревожени, че обемът на продажбите не достига висините отпреди световната финансова криза, свиваха маржове и приемаха по-рискови купувачи. Сега, когато пандемията застрашава цените на жилища, те ще разберат дали клиентите им са толкова стабилни, колкото са си мислели, пише Bloomberg.

Стойностите нараснаха след кризата през 2008 г., подкрепени от държавни програми за стимулиране на търсенето и ниските лихви по кредитите. Тогава кредиторите смекчиха стандартите в надпреварата за клиенти, докато Brexit възпираше купувачите. Това накара Сам Уудс, главен изпълнителен директор на пруденциалния регулатор на Великобритания, да предупреди през май миналата година, че регулаторите трябва „да ги наблюдават с ястребово око“.

Сега, когато британската икономика е засегната от коронавируса, Bloomberg Economics прогнозира рецесия през първото полугодие. Правителството и банките се надпреварват да помагат на собствениците на жилища, засегнати от кризата, като предлагат ипотечни ваканции и подкрепа за доходите им, но все пак се очаква цените на жилищата да намалеят с 10% през тази година.

„Имаме цялостно спиране на икономиката, имаме финансова криза и имаме хора, губещи работните си места и доходите си. В нормални време всеки един от тези фактори би бил достатъчен за корекция на цените на жилищата. Този път е невъзможно да знаем какво ще се случи“, отбелязва независимият жилищен анализатор Нийл Хъдсън.

Парализирането на икономиката може да струва 700 хил. работни места, тласкайки безработицата до 6%, най-високото й ниво от шест години насам, прогнозират Дан Хансън и Джейми Ръш от Bloomberg Economics.

Ударът ще е най-тежък за хората, които най-малко могат да го понесат. Най-големият дял на кредитиране срещу минимален депозит е регистриран в Северна Англия, където около половината жители в зряла възраст имат спестявания под 2000 паунда (около 2500 долара) в брой, а 75 на сто нямат никакви инвестиции.

Бедният регион вече беше уязвим на сътресения като Brexit, подкрепен от мнозинството от гласувалите въпреки че областта разчита на ориентирано към износа промишлено производство. Северът беше повлиян от предизборни обещания на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън да увеличи разходите за обществени услуги и инфраструктура.

Цените на жилищата в Северна Англия исторически са по-волатилни от тези в Лондон, като обикновено спадат повече и остават ниски по-дълго време. Цените на жилищата в североизточната част, единствената област в Англия, където те остават под пика си от 2007 г., са намалели с 2,6% през януари след месечен ръст от 0,5% през декември, сочат данни на правителството.

Малки депозити

Ключовият фактор, подкрепящ пазара след финансовата криза, беше програмата за кредитиране Help to Buy, която е предоставила около 14,3 млрд. паунда на купувачи с малки първоначални вноски. Тя беше наречена „малоумна“ от анализатора на Societe Generale Албърт Едуардс след въвеждането й, защото насърчавала свръхзадлъжняване, а регулаторът предупреди през февруари, че потребители на програмата може да бъдат по-застрашени от останалите при влошаване на икономиката.

Въз основа на плана, който беше наричан иронично „Помощ за жилищните строители“, защото стимулира повече търсенето, отколкото предлагането, държавата предоставя безлихвен заем до 40% от цената на ново жилище за пет години в замяна на дял при повишаване на стойността му през този период. Жилището трябва да струва от 600 хил. паунда надолу, а продажби под покупната цена са разрешени. Ипотечни Ипотечни

Последна актуализация: 22:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още