IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите и възрастни американци все по-често излизат на пазара на наеми

Домакинствата с високи доходи са допринесли за около 30% от ръста на наемите през последните десет години

15:21 | 15.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Много американци могат да си позволят да си купят собствен дом, но не го правят и предпочитат да наемат. Тези настроения се разпространяват все повече сред по-възрастното население на страната с повече финансови възможности. Много от тези хора се отказват от големите си имоти в предградията и отново излизат на наемния пазар, пише CNBC.

Броят на наемателите от домакинства с високи доходи в САЩ се удвоява през последните десет години, показват резултатите от проучване на Центъра за жилищни изследвания на Университета в Харвард.

Тенденцията ще се задържи през следващите години, защото много от представителите на т. нар. бейби бум поколение (родените през 50-те и 60-те години на миналия век) продължават да се ориентират към по-малки жилища под наем.

„Смятам, че тенденцията отразява промяна в отношението, която произтича от жилищния срив и по-добрата оценка на предимствата на наемането“, коментира Крис Хърбърт, управляващ директор на Центъра за жилищни изследвания.

Домакинствата с високи доходи са допринесли за около 30% от ръста на наемите през последните десет години, изчисляват авторите на доклада. Това на свой ред е подкрепило строителството на нови, луксозни жилища в големите градове. През последните две години се завършват по около 300 хил. жилищни единици годишно от този клас имоти, което е най-високо равнище от края на 80-те години на ХХ век.

За да могат да си позволят да живеят в подобно жилище, домакинствата трябва да разполагат с годишен доход от минимум 59 хил. долара, посочва се още в доклада.

Брокери изчисляват, че ако хората искат да излязат на печалба, като продадат жилището си или поне да си покрият разходите около придобиването, те трябва да държат имота минимум 10 години. Много от тях обаче се питат дали биха искали всъщност да останат да живеят на едно и също място завинаги.

По-възрастните американци също държат на гъвкавостта, за да могат да се преместят там, където са децата и внуците им.

Конгресът дава допълнителен стимул на наемния пазар с подготвяната данъчна реформа, тъй като някои от преимуществата на собствеността ще отпаднат, посочва още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още