IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богати французи изкупуват луксозни имоти в Лондон след оттегляне на китайците

Френските купувачи са съставлявали 11% от продажбите на луксозни жилища на чужденци в британската столица до септември

15:49 | 20.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Политическите и причинените от пандемията сътресения във Великобритания са създали благоприятни възможности за супер богаташите от Франция, предава Bloomberg.

За първи път от най-малко десет години французите са най-големите чуждестранни купувачи на жилища в най-богатите квартали на Лондон, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Това е ключова промяна спрямо предходната доминация на заможни китайци, които се свличат до четвъртото място в класацията след купувачи от Хонконг и САЩ.

Със засилването на напрежението около Brexit волатилният паунд помага на французите да се възползват от по-слабо конкурентния пазар, след като ограниченията за пътувания заради вируса задържат повечето чуждестранни купувачи.

За хората, които все пак пътуват до Лондон, увеличението на данъка за купувачи, които не са местни жители, влизащо в сила през април догодина, също е стимул да се сдобият с жилище възможно най-скоро.

„Въпреки врявата около Brexit има умен капитал в Европа, който се прицелва към Лондон“, коментира Том Бил, ръководител на изследванията на британския жилищен пазар в Knight Frank. „Комбинацията от слаб паунд, наближаващо повишаване на гербовия налог и по-малка конкуренция от купувачи, които трябва да пътуват дълго със самолет, създава благоприятна възможност за купуване“, допълва той. Лондон Лондон

Френските купувачи са съставлявали 11% от продажбите на луксозни жилища на чужденци в британската столица до септември, което е скок спрямо 2% през същия период на 2019 г. Въпреки това пандемията и липсата на чуждестранни купувачи са довели до спад на общите продажби в централната градска част с една трета през същия период.

Миналия месец паундът загуби 1% от стойността си спрямо долара за ден заради опасенията, че Великобритания и Европейският съюз няма да успеят да постигнат сделка за отношенията си след Brexit.

След референдума през 2016 г. купувачите, които са платили за луксозни имоти в Лондон в евро, са се радвали на 30% отстъпка заради валутните колебания и спада на луксозния пазар, казва Бил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още