IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 80% от гъвкавите офиси в света са на печалба

Наличието на повече частни офиси в пространството увеличава приходите, показва проучване

15:18 | 31.01.20 г.
<p>
	Почти две трети от приходите на гъвкавите офис пространства идват от частни офиси.&nbsp;<em>Снимка: Michael Short/Bloomberg</em></p>

Почти две трети от приходите на гъвкавите офис пространства идват от частни офиси. Снимка: Michael Short/Bloomberg

Общо 79% от гъвкавите офиси в света постигат оперативна печалба, показва изследване на специализираната компания в областта на гъвкавите офиси Workthere, цитирано от онлайн изданието Property Magazine International.

Компанията определя оперативната печалба като приходите минус оперативните разходи. Амортизацията, платените лихви по дълга и данъците върху оперативните разходи не са включени.

За целите на изследването Workthere е провела допитване сред доставчици на гъвкави офиси в Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Испания, Холандия, Сингапур, Великобритания, САЩ и Виетнам. Авторите на доклада установили връзка между рентабилността и по-високия дял на частни офиси в рамките на гъвкавото офис пространство. Към момента 65% от приходите идват от частни офиси спрямо 16% от пространства за съвместна работа.

Резултатите от допитването показват още, че от гъвкавите офиси, в които 80% или повече от площите са заети от частни офиси, само 12 на сто не са на печалба. В същото време 32% от гъвкавите офиси с по-малко от 80% от площите, заделени за частни офиси, признават, че са нерентабилни.

Проучването на Workthere показва и увеличаване на заетостта на частните офиси на годишна основа от 76% през 2018 г. на 81% през 2019 г. Същевременно заетостта при споделените пространства за работа е регистрирала ръст от 53% на 60%. Големи корпорации, които по традиция сключват договори за наем на конвенционални офиси, сега съставляват 13 на сто от наемателите на гъвкави офис площи. Най-големият наемател на подобни площи заема между 10% и 20% от пространството, а при 8% от офисите най-големият наемател заема над 50% от площта. Средната площ, заемана от най-големия наемател, достига 21%.

„Изглежда, че в момента имаме дисбаланс между рентабилността и разпределението на пространството. Средната площ, предвидена за частни офиси, към момента е 53%, а в същото време тя носи 65% от приходите. В същото време пространствата за съвместна работа съставляват 25% от площта, но носят само 16% от приходите“, казва Джесика Алдерсън, анализатор в отдел „Глобални изследвания“ в Workthere.

„Тъй като се очаква апетитът на корпорациите към гъвкави офис площи да расте още през идните години с осъзнаването на ползите от по-голямото сътрудничество и ефективно използване на площите, очакваме някои от пространствата за съвместна работа в гъвкавите офиси да бъдат превърнати в частни офиси, така че предлагането да отговаря по-добре на търсенето и да се увеличи рентабилността“, допълва тя.

Workthere отбелязва, че няма забележителна връзка между разнообразяването на източниците на приходи и рентабилността, въпреки че доставчиците на гъвкави офиси може да включат кафене или да отдават под наем площи за събития, ако искат да увеличат приходите си.

„Въпреки докладите през последно време за предизвикателствата пред сектора на пространствата за съвместна работа установихме, че значително мнозинство от гъвкавите площи на международно ниво са рентабилни. Компаниите се нуждаят средно от 1,5 години, за да достигнат нормално ниво на заетост и настоящият пазар регистрира ръст на заетостта от 76% на 81%, който може да е резултат от рекордния обем на усвоените площи през 2017 и 2018 г., които се нуждаеха от време за запълване“, коментира Кал Лий, глобален ръководител на Workthere.

„Нашето проучване показва, че 38% от гъвкавите офиси, отворени преди по-малко от 1,5 години, не са постигнали оперативна печалба спрямо едва 14 на сто от гъвкавите офиси, работещи повече от 1,5 години“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още