IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес имотите в Европа са привлекли инвестиции от 305 млрд. евро

Те намаляват с 5% спрямо миналата година, сочат данни на консултантска компания

19:12 | 24.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

През 12-те месеца до първото тримесечие на 2019 г. общите инвестиции в имоти в Европа са достигнали 305 млрд. евро, което представлява спад с 5% спрямо предходната година, сочи доклад на консултантската компания CBRE.

Основната причина за спада е липсата на големи трансакции и несигурността около Brexit във Великобритания, отбелязва компанията.

Най-много инвестиции е привлякъл офис сегментът с 20,7 млрд. евро през първото тримесечие и 125,2 млрд. евро за цялата година. През първите три месеца на годината инвестициите в офиси на Стария континент отбелязват ръст от 5%.

Жилищните имоти се утвърждават като втория по големина сектор, тъй като инвеститорите търсят възможности да изградят трансгранични платформи. През първото тримесечие на тази година са инвестирани 9,5 млрд. евро в жилищни имоти и 49,3 млрд. евро за цялата година. Жилищният сегмент също е постигнал ръст на инвестициите от 5% през първите три месеца на годината, сочат данните на CBRE.

Хотелите също са привлекли значителни инвестиции от 5 млрд. евро през първото тримесечие и 24,2 млрд. евро за цялата година, като повишението на вложените капитали през първите три месеца на годината отново е 5%.

Останалите секторите обаче отбелязват спад на инвестициите, като той е най-голям при индустриалните имоти – 29%. През първото тримесечие сегментът е привлякъл инвестиции за 6,6 млрд. евро и 32,5 млрд. евро за цялата година.
Спад с 19% е регистриран и при търговските площи, като инвестициите в сегмента през първите три месеца на годината достигат 9,5 млрд. евро, а за цялата година са 45,4 млрд. евро.

Германия продължава да е най-предпочитана от инвеститорите в бизнес имоти в Европа с инвестиции за цялата година от 71,8 млрд. евро, въпреки че те отбелязват спад от 7% спрямо предходната година. На второ място е Великобритания със 71,7 млрд. евро, което също е спад от 7% спрямо същия период на миналата година. Франция е третият по големина инвестиционен пазар в Европа с 33,8 млрд. евро, като инвестициите отбелязват повишение от 11% спрямо миналата година.

54% от инвестициите в бизнес имоти в страни от Стария континент са били трансгранични, като 25% от тях са дошли от държави извън региона. Условията за кредитиране са благоприятни, а наличието на международен капитал води до ликвидна пазарна среда, коментира CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още