IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските инвеститори са вложили 25,3 млрд. долара в имоти в чужбина

Водещо място през първото полугодие заема сингапурският капитал с дял от 36%

14:05 | 07.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските инвестиции в имоти в чужбина остават стабилни въпреки забавянето в последно време на вложенията от Китай. През първото полугодие на 2018 г. азиатските инвеститори са вложили общо 25,3 млрд. долара в имоти в чужбина, като водещо място заема сингапурският капитал с дял от 36%, сочи доклад на консултантската компания CBRE, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Лондон продължава да е предпочитан град от азиатските инвеститори с дял от 26% от общите инвестиции в Европа. Британската столица е привлякла значителен капитал както от Хонконг, така и от Сингапур благодарение на по-благоприятната доходност и по-дълги периоди за наем на бизнес имотите, които са недостижими на местно ниво.

Сингапурските инвеститори са предпочели Европа като място за диверсификация на портфолиото си, като са инвестирали общо 3,4 млрд. долара в региона през първото полугодие. Те са били активни и в американския логистичен сектор, като са изградили портфолио на стойност 2,27 млрд. долара през първите шест месеца на годината.

Въпреки забавянето на китайските инвестиции в чужбина очаква се азиатските инвеститори да останат активни зад граница. „Инвеститорите от Азиатско-тихоокеанския регион стават все по-разпознаваеми играчи и продължават да разширяват портфолиото си стратегически. Забавянето на китайските инвестиции доведе до появата на по-разнообразни капиталови източници, което илюстрира ликвидността и апетита за влагане на пари в чужбина“, коментира Том Мофат, ръководител на отдел „Капиталови пазари в Азия“ в CBRE.

През първото полугодие на 2018 г. китайските инвеститори са намалили придобивките си на активи в чужбина и са започнали разпродажби особено в САЩ и Европа, за да подобрят счетоводните си баланси и да извлекат печалба от ранни инвестиции. Очаква се разпродажбите да продължат, тъй като някои китайски инвеститори, подложени на финансов натиск, се стремят да засилят счетоводния си баланс.

Имотните компании са били най-активният клас инвеститори и от тях са дошли половината от общите азиатски инвестиции в чужбина спрямо 27% през първото полугодие на 2017 г. Инвестиционните тръстове за недвижими имоти (REITs) също са ускорили инвестициите си в чужбина, като два сингапурски фонда са осъществили първите си инвестиции в Европа.

В същото време институционалните инвеститори, които съставляваха около 45% от азиатските инвестиции в чужбина през първото полугодие на 2017 г., не са били толкова активни тази година с дял от едва 13% от общите  инвестиции.

„Като цяло очакваме силният апетит за инвестиции на инвеститорите от Сингапур, Южна Корея и Хонконг особено в Европа и САЩ да се запази в средносрочен и дългосрочен план“, допълва Хенри Чин, ръководител на отдел „Изследвания в Азиатско-тихоокеанския регион“ в CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още