IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийската централна банка вижда нарастващи рискове от ипотечното кредитиране

Банката съобщи, че ипотечните кредити трябва да бъдат поставени под внимателно наблюдение, за да се предотврати системен риск

09:56 | 25.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Unsplash</em></p>

Снимка: Unsplash

Рисковете от недостатъчно предпазливо ипотечно кредитиране нарастват на фона на бума на жилищния пазар в Австрия, предупреди централната банка на страната и подчерта, че подобни заеми трябва да бъдат наблюдавани внимателно, предава Ройтерс.

В последния си шестмесечен доклад за финансовата стабилност, публикуван през юни, Австрийската централна банка съобщи, че е необходимо внимателно да се следи ипотечното кредитиране за предотвратяване на системен риск, а ръководители на централната банка заявиха, че ще възприемат изчаквателен подход.

В комюнике след новия доклад, публикуван в сряда, централната банка заяви, че жилищният пазар все още расте по-бързо, отколкото този в еврозоната. Ипотечните кредити все още често са по-рискови от стандартите, препоръчвани от Борда за стабилност на финансовите пазари, който включва представители на финансовото министерство, централната банка и Комисията за финансовия пазар.

„На австрийския жилищен пазар… ръстът на цените и на ипотечните кредити остават значителни (през първото полугодие на 2021 г.), което поставя съобразяването на банките със стандартите за устойчиво кредитиране под засилено наблюдение от надзора“, отбелязва Австрийската централна банка.

„Особено внимание трябва да се обърне на устойчивостта на кредитирането, особено на жилищното кредитиране. Препоръките на Борда за стабилност на финансовите пазари трябва да бъдат изпълнени“, се казва още в съобщението.

Препоръките на борда за устойчиво ипотечно кредитиране предвиждат първоначална вноска от поне 20% от общите нужди от финансиране, максимален срок на кредита от 35 години и съотношение между обслужването на дълга и доходите не повече от 30-40% от нетните доходи на домакинствата.

Австрийската централна банка добави в уводната част от комюникето си, че рисковете за жилищните кредити „растат“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Австрийската централна банка добави в уводната част от комюникето си, че рисковете за жилищните кредити растат.Тези от Австрийската Централна банка да се допитат до брокерите на имоти от Арко Риъл Естейт,Бългериън Пропъртис,Камарата на строителите в България ,Тихомир Тошев от Кредит Център,и всички останали по веригата посредници да им кажат че всичко е наред,рискове няма ,ипотеките ще са смао нагоре и цените на жилищата също ще бележат връх след връх...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още