IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американското консулство в Хонконг продаде имот за 331 млн. долара

Продажбата се случва в момент на растящо напрежение между САЩ и Китай

09:55 | 10.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Американското консулство в Хонконг продаде имот, използван от служителите му, за сумата от 2,57 млрд. хонконгски долара (331 млн. щатски долара) чрез публичен търг, предава Ройтерс. Според анализатори крайната цена на имота е в долния диапазон на очакванията.

Хонконгската строителна компания Hang Lung Properties съобщи, че е купила имота и планира да го преустрои в луксозни самостоятелни къщи, които трябва да бъдат завършени до 2024 г.

„Покупката е вот на доверие в бъдещето на Хонконг“, отбеляза Hang Lung в комюнике. Общата инвестиция ще бъде около 4 млрд. хонконгски долара.

Продажбата на емблематичната сграда се случва в момент на растящо напрежение между САЩ и Китай, което разколеба много строителни компании в континенталната част на Китай и в Хонконг да направят оферта за имот, определян от консултанти като чувствителен от политическа гледна точка.

Анализатор, който оценяваше имота на около 3 млрд. хонконгски долара, отбелязва, че нямало твърде много кандидат-купувачи, „защото теренът е твърде чувствителен и има голяма икономическа несигурност за продажбата на луксозни проекти“.

Той пожелал да остане анонимен заради чувствителността на сделката.

Продажбата е следствие на бизнес решение в рамките на глобален преглед на всички притежания на Бюрото за операции на сградите в чужбина към Държавния департамент, съобщи представител на американското консулство.

„Това по никакъв начин няма да засегне присъствието ни, служителите или дейността“, заяви той и допълни, че са били получени няколко оферти, а сделката ще бъде финализирана в края на годината.

Американското консулство обяви публичния търг в началото на юни, две седмици след като Пекин предложи да наложи нов закон за националната сигурност в управлявания от Китай град. Законът влезе официално в сила от 30 юни.

Публичният търг приключи в края на юли, но продажбата не беше потвърдена до сряда. Консултантската компания CBRE обяви цената на трансакцията в четвъртък.

Теренът на хълм в южната част на остров Хонконг е с площ от 8807 кв. м с максимална брутна площ от 4403 кв. м за преустройство или цена на земята близо 583 хил. хонконгски долара на кв. м.

Помещенията за служителите включват 26 апартамента с 52 паркоместа в шест слабо населени жилищни сгради и плувен басейн навън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още