IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски и британски търговци на дребно планират да спрат плащането на наем

Забавяне на плащанията обаче поставя въпроса дали собствениците на имоти няма да изпаднат под угроза да не могат да плащат своя дълг

16:41 | 25.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Големи американски вериги заведения за хранене и за търговия на дребно, сред които Mattress Firm и Subway, уведомяват собствениците, че ще отложат или намалят наема през идните месеци, след като затвориха магазини, за да забавят разпространението на коронавируса, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Веригите призовават за намаляване на наемите чрез поправки в договорите за наем и други мерки от април, казват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са от частен характер.

Тези ходове са следващата фаза от последиците от вируса – какво ще се случи с наемите за милиарди долари, дължими от бизнеси, които са затворили? Залозите са високи. Търговските обекти имат няколко големи вериги и ако те отложат плащания, ще има последици. Собствениците не могат да си позволят да спрат да събират наеми за дълго време, тъй като много собственици на имоти са затънали в дългове.

Възможно е ситуацията са стане по-хаотична. Пакетите от мерки за облекчаване на бизнеса, които се обмислят, не засягат пряко наемите. Но действията на Федералния резерв може да дадат на банките лост за отлагане на плащания по ипотечни кредити, което би позволило на собствениците на имоти да отложат плащането на наем. Не е ясно и дали търговците на дребно могат да се възползват от т. нар. клауза за „форсмажорни обстоятелства“ в договорите, която се отнася само за крайно необичайни събития, и дали собствениците могат след това да се възползват от същата клауза пред застрахователните компании.

„Съдебната система просто ще бъде залята от милиони спорове между наематели и собственици. Ако правителството не се намеси под някаква форма или начин, може да стане грозно. Те трябва да реагират бързо“, казва Винс Тибон, анализатор в Green Street Advisors.

Mattress Firm, която има около 2400 магазина, е изпратила писмо до собствениците миналата седмица, в което заявява, че ще намали наема в замяна на по-дълги договори за наем и е предложила два варианта за това. Тази седмица тя е изпратила по-спешно писмо, с което оттегля предишната си оферта.

„Спадът на приходите и принудителното затваряне на магазини в цялата страна са по-драстични и с незабавно действие, отколкото се очакваше първоначално“, се казваше в писмото на компанията. „Нашите нужди сега са по-сериозни“, допълни тя, определяйки вируса като форсмажорно събитие, което „ще ни лиши“ от възможността за плащане на наем.

В отговор на въпрос на Bloomberg Mattress Firm потвърди, че е поискала временно спиране на плащането на наем.
„Ценим собствениците, които са наши партньори, и реакциите до момента са окуражителни. Ще продължим да правим всичко, което можем, за запазване на непрекъсваемостта на бизнеса и гарантирането на работните места на нашите служители след края на тази криза“, заяви ръководителят на отдела за недвижими имоти в Mattress Firm Ранди Карлин.

H&M също съобщи, че се свързва със собственици в райони, засегнати от вируса. 

„Преговорите за наеми са непрекъсната част от нашия бизнес, но заради настоящите последици за икономиката ще се свържем с нашите собственици на засегнатите пазари“, заяви говорител на компанията.

Шведската верига за дрехи затвори около две трети от над 5000-те си магазина в света и вчера предупреди, че може да се наложи да уволни голяма част от служителите си заради вируса.

Subway Restaurants, която има над 20 хил. обекта в САЩ, е изпратила писмо до собствениците миналата седмица, в което заявява, че може да намали или отложи плащания на наем заради вируса, съобщава запознат източник.

В комюнике Subway съобщи, че търси начини да помогне на обектите си да смекчат последиците от заразата.
Някои собственици признават, че трябва да помогнат на по-малките наематели. Irvine Company Retail Properties, базирана в Ървайн, щата Калифорния, позволява забавяне на наема за 90 дни и след това изплащане без лихви за една година от януари, показва документ, видян от Bloomberg.

Строителната компания Bedrock, базирана в Детройт, заяви, че ще отмени плащанията на наеми и други такси за три месеца за малките търговци на дребно и ресторантите.

Междувременно беше съобщено, че собственици на имоти и наематели във Великобритания работят заедно за забавяне на плащанията на наеми и намирането на други решения, които да позволят на магазини, компании и собственици да преодолеят карантината заради коронавируса.

Компанията за търговия с мебели за дома Dunelm стана поредната голяма британска компания за търговия на дребно, която започва разговори със собственици за намаляване на наемите, предава Ройтерс.

Профсъюзът UK Hospitality, който представлява ресторантите и баровете в страната, предупреждава, че голяма част от заведенията ще трябва да направи авансови тримесечни плащания на наеми на стойност милиарди паунда днес.

Британското правителство, което опитва да се справи с икономическите последици от пандемията от коронавирус, заяви миналата седмица, че собствениците не трябва да гонят наематели, които не плащат наема си заради кризата.

Главният изпълнителен директор на Burger King Аласдаир Мърдок, който затвори 500 магазина на веригата вчера, заяви пред ВВС, че няма да плати наем тази седмица и се готви да покрие заплатите на служителите, докато подкрепата на правителството стигне до компанията в края на април.

Забавяне на плащанията обаче поставя въпроса дали собствениците на имоти няма да бъдат принудени да се отклонят от собствените си ангажименти по изплащане на дълг.

Още преди правителството да започне да затваря британския обществен живот този месец собственикът на търговския център Trafford Centrе, Intu Properties, поставяше под съмнение способността си да продължи работа на фона на срива на редица наематели.

Въпреки това Intu съобщи, че ще намали таксите си за обслужване за наемателите с 22% през второто полугодие на финансовата 2020 г., с което понижението за цялата година ще достигне 11%.

Dunelm, от своя страна, съобщи, че ще изтегли кредит от 175 млн. паунда, ще отмени междинния си дивидент и ще намали заплатите на ръководителите си през идните три месеца, като в същото време изрази увереност, че може да излезе от кризата, без да нарушава ангажиментите по изплащането на дълга си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още