IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon срещу моловете: Концернът преговаря с най-големия оператор на молове в САЩ

Simon Property Group и гигантът в електронната търговия преговарят за превръщането на свободни площи в разпределителни центрове на Amazon

10:50 | 10.08.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: David Williams/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Williams/Bloomberg

Най-големият собственик на молове в САЩ води преговори с Amazon.com, компанията, която много търговци на дребно определят като най-големия нарушител на дейността на индустрията на търговските центрове, за заемането на площи, освободени от изпитващи затруднения универсални магазини, предава Wall Street Journal.

Simon Property Group проучва с Amazon възможността за превръщането на някои от ключовите универсални магазини в търговските центрове на компанията в разпределителни центрове на Amazon, съобщават запознати източници.

Amazon обичайно използва складовете за съхраняване на всякакви стоки – от книги и пуловери до кухненски уреди и електроника, до доставката им на местни клиенти.

Разговорите са съсредоточени около преустройството на магазини, които преди време или понастоящем са заети от J.C. Penney и Sears Holdings, разкриват запознати източници. И двете вериги универсални магазини подадоха заявление за защита от фалит по глава 11 и като част от плановете си затварят десетки обекти в цялата страна. В моловете на Simon има 63 магазина Penney и 11 магазина Sears, показаха данни от май.

Не е ясно колко са магазините, за които се обмисля преустройство за целите на Amazon и е възможно двете страни да не постигнат споразумение, разкриват запознатите източници.

Разговорите отразяват пресичането на две тенденции, които започнаха преди пандемията, но са ускорени от нея – упадъка на моловете и бума на електронната търговия.

Търговските центрове изпитват затруднения от години, тъй като все повече клиенти си остават у дома, за да пазаруват онлайн. Разпространението на коронавируса, който принуди моловете временно да затворят и ограничи притока им от хора дори след повторното отваряне, влоши положението. Същевременно Amazon успя да се справи с нови логистични предизвикателства по време на COVID-19 и неотдавна регистрира най-доброто си тримесечие в историята.

За Amazon сделка със Simon би съответствала на усилията й да прибави нови разпределителни центрове близо до жилищни райони, за да ускори ключовите си „доставки от последна миля“.

Но за Simon сделка за отстъпване на първокласни площи на Amazon би била знак за прекъсване на дългогодишен бизнес модел на моловете – разчитане на големи универсални магазини за привличането на посещаемост към съседни магазини и ресторанти.

Моделът се разчупи през последните години, тъй като много универсални магазини сега се борят за оцеляването си. Lord & Taylor също подаде заявление за защита от фалит в началото на този месец, а Neiman Marcus Group подаде подобно заявление през май. Nordstrom затвори 16 магазина през последните месеци.

Техните площи обичайно надхвърлят 9000 кв. м и често се простират на повече от едно ниво. По-малки наематели в моловете разчитаха трафикът от универсалните магазини да се пренесе към съседни търговски обекти и много от тях имат клаузи, които им позволяват намаляване на наемите или разваляне на наемните договори, ако универсалният магазин остане празен.

Наличието на разпределителен център на Amazon пак може да активира тези клаузи, но някои собственици казват, че дори такъв сценарий би бил за предпочитане пред свободните площи.

Но останалите наематели на Simon вероятно няма да са щастливи от сделка с Amazon. Мнозина обвиняват гиганта в електронната търговия за значителното нарушаване на бизнеса им. Неговото присъствие като нов съсед вероятно няма да ги успокои, особено ако новите разпределителни мощности на Amazon в молове на Simon на добра локация я правят още по-конкурентоспособна чрез ускоряване на времето за доставка.

Разпределителните центрове на Amazon няма да привлекат голям допълнителен трафик към мола, въпреки че някои служители може да се хранят и да пазаруват в търговския център. Затова собствениците на имоти предпочитат да заменят универсалните магазини с други търговски обекти, спортни зали, кина или оператори на площи за забавление. Много от тези наематели обаче оцеляват трудно по време на пандемията и нямат намерения за експанзия.

Simon вероятно ще отдаде площите под наем със значителна отстъпка спрямо цените за други търговци на дребно. Наемите на складове са обичайно под 107 долара на кв. м и достигат най-много 205 долара на кв. м.

Но ръстът на Amazon и стабилният ѝ счетоводен баланс ще я превърнат в надежден наемател в момент, когато по-голямата част от бизнеса с търговски площи е засегнат тежко от пандемията. Simon, която притежава 204 имота в САЩ, трябваше да се справя със затварянето на магазини от наематели през последните години, а тенденцията се ускори по време на COVID-19.

Много молове в САЩ вече правят бизнес с Amazon - като отдаване под наем на паркоместа за огромната флотилия от микробуси на компанията. Но отдаването под наем от Simon на вътрешни площи с добра локация би било рядък пример за предлагането от голям оператор на молове на търговски площи на Amazon.

Много търговци на дребно използват магазините си като малки разпределителни центрове, за да ускорят доставката на онлайн покупки, особено откакто пандемията ограничи пазаруването на място. Amazon вероятно ще използва площите на универсалните магазини за по-малка версия на огромните си разпраделителни центрове, разчитащи на микробуси за достигането до улици в предградията, смятат анализатори.

Стратегическото разположение на моловете често ги прави привлекателни като разпределителни центрове. Много от тях са близо до основни магистрали и жилищни зони. Amazon вече придоби обектите на някои фалирали молове и ги превърна в разпределителни центрове. Същото направиха FedEx и DHL International.

Amazon води също преговори с редица собственици на молове за възможността веригата ѝ хранителни стоки да заеме локации на J.C. Penney, твърди запознат източник. Не е ясно дали те включват Simon Malls.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
монго ясно че нямат.... антимонополното законодателство в щатите отдавна НЕ работи ! Ако имаха читав президент и политици, Амазон щеше да бъде разпарчетосан преди 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
lyusien
преди 3 години
Моловете нямат никакъв шанс срещу Амазон По добрия вариант за тях е да се обединят с него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още