IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адам Нойман се бори за шефското място в творбата на живота си - WeWork

Топ инвеститорите искат да го прокудят от компанията в битка, която напомня на затрудненията на Uber преди IPO-то ѝ

17:17 | 24.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на WeWork Адам Нойман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на WeWork Адам Нойман. Снимка: Ройтерс

В рамките на драматична битка, разиграла се в изпитващия сериозни затруднения еднорог WeWork, членовете на Борда на директорите на компанията обмислят да поискат прокуждането на главния изпълнителен директор Адам Нойман, предава Bloomberg, цитирайки запознати с въпроса източници. Очаква се бордът да обсъди перспективата още през тази седмица.

„Дворцовата интрига“ в един от най-големите стартъпи в света наподобява на хаоса около Uber Technologies Inc., когато Бордът му организира отстраняването на съоснователя Травис Каланик преди две години. В Uber, след една изпълнена със скандали година, членът на борда Бил Гърли от Benchmark помогна за принудителната оставка на Каланик с участието на други инвеститори. Днес историята, която се разгръща в WeWork, включва някои от същите членове на актьорския състав: Bechmark е основен инвеститор в компанията.

Сега фракциите се формират около решението дали инвеститорите да се опитат да отстранят Нойман, на 40 години, чиято личност е движещата сила за компанията майка на WeWork, We Co. Възможно е също така Нойман да се възползва финансово от решението, ако изчисленията на някои членове на борда, че компанията би струвала повече без него, са правилни. Каланик от Uber натрупа богатство от заминаването си, а чистото му състояние днес възлиза на 4,2 милиарда долара според индекса на Bloomberg Billionaires.

Масайоши Сон, основателят на японския конгломерат SoftBank Group Corp., е сред онези, които настояват Нойман да подаде оставка, тъй като стартъпът се стреми да спаси първичното си публично предлагане, заяви източник, запознат с въпроса. Затруднената подготовка за IPO-то на WeWork се случва в особено чувствителен за SoftBank момент, най-големият инвеститор на WeWork, докато той работи за набирането на втори Vision Fund на стойност 108 млрд. долара.

SoftBank очаква Benchmark да заеме нейната позиция по отношение на Нойман, пояснява източник. SoftBank има двама представители в борда на WeWork, а Benchmark има един.

Представители на WeWork, SoftBank и Benchmark отказват коментар по темата. 

„Това е бъркотия а-ла Uber", заяви Кели Макълхани, професор в University of California Berkeley’s Haas School of Business. Той обвинява и борда, и Нойман, че не са се научили от по-ранните грешки на тази компания. „Той наистина се възползва от предимството, което WeWork имаше, но го проигра ужасно“.

Прокуждането на Каланик от Uber може да послужи като урок за ситуацията в WeWork. Benchmark се опита да изгони Каланик с помощта на съдилища и други големи инвеститори. Фондът за рискови инвестиции подаде иск срещу Каланик, обвинявайки го в измама на инвеститорите и заплаши публично да повдигне претенции за лошо управление. Каланик се съгласи да подаде оставка през 2017 г. след конфронтация с двама партньори на Benchmark в хотел в Чикаго. Делото на Benchmark беше оттеглено през следващата година.

И в двата случая машинациите на инвеститорите са усложнени от силата на основателите в техните компании. Каланик владееше контрола над Uber, като държеше акции със силни права на глас, подобно на тези на Нойман. В Uber бордът ефективно лиши Каланик от тази власт, като промени структурата на акциите, така че когато компанията излезе на публичния пазар, всички нейни акции да имат по един глас всяка. Нойман също така разполага с непропорционална власт върху WeWork, която се свива. Когато компанията за първи път подаде заявление за излизане на борсата, тя направи това с необичайна система от три класа акции, която даде на Нойман огромното мнозинство от правата на глас. След обратната реакция от страна на инвеститорите по отношение на управлението компанията сви мощта на акциите с високи права до 10 гласа на акция, от 20.

Въпреки че има сходства между противоречията около Каланик и Нойман, методите на двамата са различни. Каланик попадна под обстрел заради обвинения в насърчаване на токсична култура на работното място, включително обвинения за сексуален тормоз от страна на служители в компанията. За разлика от тази такика на Каланик, Нойман често говори за „издигане на съзнанието на света“ и насърчаване на чувството за общност. Но Нойман ядоса инвеститорите си заради възприемането на себе си като на самостоятелен владетел, включително и искайки като собственик на WeWork да печели от търговската марка на името на компанията. (Тези договорености бяха прекратени.) И двамата изпълнителни директори също така се сблъскаха с грубостта на фирмените партита и имат проблеми с алкохола.

Конфликтът в заседателната зала на WeWork възпрепятства не само IPO-то, но и условен заем за 6 милиарда долара, който зависи от сделката. Нерентабилната компания трябва да завърши успешно предлагане на акции преди края на годината, за да запази достъпа до кредитната линия.

През миналата седмица WeWork призна, че плановете ѝ за публичното предлагане ще трябва да се забавят, след като разговорите с потенциалните инвеститори понижиха очакванията за планираната IPO оценка до 15 милиарда долара или по-малко от предишната оценка от 47 милиарда долара. Сред проблемите, които инвеститорите изказват са противоречивият стил и контрола на Нойман над компанията.

Новината за потенциалното прокуждане на Нойман се случва след една седмица на несигурност за WeWork. Очаква се някои директори да повдигнат перспективата Нойман да стане неизпълнителен председател, твърдят източници. Банките, които предоставиха кредитна линия за 500 милиона долара на Нойман, се стремят да преразгледат условията, тъй като борбата на компанията за публичност поставя под съмнение стойността на обезпечението му. Не е ясно какви промени могат да търсят те или какво право може да имат да отправят исканията си.

В петък, Уенди Силвърстайн, търсен специалист в областта на търговските имоти в Ню Йорк, която миналата година се присъедини към WeWork като ръководител на поделението за инвестициите в имоти, напусна компанията. Тя ще прекарва повече време в грижи за възрастните си родители. 

„Никога не съм виждал компания от такъв мащаб да генерира подобен консенсус на отрицателно мнение в моя дълъг, дълъг етап на изследване на IPO-та“, казва Лен Шерман, професор в Columbia Business School, чиято 30-годишна бизнес кариера включва и позиция като старши партньор в консултантската компания Accenture Plc. „Няма празно място, на което да не са поставили отметка, когато се сещате за всички причини, поради които може да сте много загрижени. Светнаха всички червени лампички. Като, о боже, внимание, опасност, опасност!“. 

Дори президентът на Федералния резерв в Бостън създаде тревога за инвеститорите си. В реч в петък в Ню Йорк Ерик Роузгрен предупреди, че увеличаването на пространствата за споделена работа може да представлява нов риск за финансовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още