IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5,5 млрд. евро са инвестирани в бизнес имоти в ЦИЕ през първото полугодие

Това е спад с 3% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на консултантска компания

14:30 | 26.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в бизнес имоти в шестте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са отбелязали ръст през второто тримесечие на 2019 г. и са достигнали 3,3 млрд. евро. Въпреки по-слабото първо тримесечие инвестиционният обем през първото полугодие възлиза на 5,5 млрд. евро и е само с 3% под регистрираните рекордни стойности за същия период на 2018 г., сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Чехия и Унгария отбелязват най-голям ръст на инвестициите, съответно 83% и 35%, спрямо първото полугодие на предходната годна. В Полша се наблюдава обратният тренд със спад от 20% през периода. На пазарите в Румъния, Унгария и Словакия се наблюдава подобрение след слабото първо тримесечие, показват данните на Colliers.

Интересът към сектора на офис площите доминира в ЦИЕ през 2019 г., като инвестициите са се увеличили с 43% на годишна база. Индустриалните площи отбелязват ръст от 26% през второто тримесечие, а благоприятното развитие на сектора на хотелите продължава с повишение на инвестиционната активност с цели 320%. Нарастващият, макар и с умерени темпове, БВП подпомага разрастването на тези сектори, коментират от Colliers. Търговските площи регистрират подобрение в сравнение с първото тримесечие, но все още са с 69% под стойностите си по същото време миналата година.

Притокът на капитали от Азия се увеличава за сметка на фондовете от ЦИЕ. Трансграничните трансакции с полски капитал и инвестициите от страна на местни компании в Полша са незначителни като размер. Американските фондове остават нетни продавачи, докато тези от Обединеното Кралство и Западна Европа стават нетни купувачи. Бизнес Бизнес

Във връзка със стабилния приток на инвестиции възвръщаемостта от офис площи в столиците на държавите в региона намалява  през последните шест месеца. Очакванията са за продължаване на тази посока на развитие през следващата една година. Тя ще остане валидна и за Будапеща още известно време.

До една година  от настоящия момент свободните площи в офисния сегмент ще продължават да се увеличават в Букурещ, да намаляват във Варшава и обратно на развитието до момента ще се свият и в Братислава. Това ще се отрази на стойностите на активите в региона по-скоро благоприятно. В някои от разглежданите сегменти ще се наблюдава ръст на наемните нива. Това е вероятно да се случи в Будапеща и Прага, а в Букурещ и Братислава се очаква обратната тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още