IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоящото заседание на Фед обърка инвеститорите в Азия

Решението на Федералния резерв за паричната политика и геополитическото напрежение в Европа ще грабнат вниманието на пазарите през тази седмица

13:12 | 24.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Soichiro Korimaya/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Soichiro Korimaya/Bloomberg

Водещите борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион останаха без единна посока в понеделник, докато инвеститорите се приготвяха за предстоящото тази седмица двудневно заседание на Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

Японският бенчмарк Nikkei 225 нарасна с 0,24% до 27 588,37 пункта, а индексът Topix отбеляза ръст от 0,14% до 1929,87 пункта. Южнокорейският показател Kospi отстъпи с 1,49% до 2792 пункта, докато хонконгският индекс Hang Seng също отбеляза спад от над 1% до 24 656,46 пункта.

Индексите на континентален Китай изтриха по-ранните си спадове, като измерителят Shanghai composite нарасна с 0,04%, достигайки 3524,10 пункта, а показателят Shenzhen component нарасна с 0,37% до 14 081,80 пункта.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 отстъпи с 0,51% до 7139,50 пункта. Подиндексите за секторите на енергията, суровините и финансите отбелязаха спадове от съответно 0,53%, 1,15% и 0,59%.

В Индия бенчмаркът Nifty 50 намаля с 2,72%, а индексът Sensex – с 2,5 на сто.

„Водещите събития и рискове през тази седмица ще грабнат вниманието на [инвеститорите на] пазара, като по-голямата част от него [вниманието] ще бъде съсредоточена върху Фед и ситуацията Русия-Украйна, която отива към военни действия“, написа икономистът в Mizuho Bank Тан Бун Хън в своя бележка. Според него предпазливостта ще е водеща за поведението на инвеститорите тази седмица на фона на сложна мрежа от взаимосвързани макро- и пазарни двигатели, предизвикащи вълнения на пазарите.

Миналата седмица завърши на червено за водещите индекси на Wall Street.

Двудневното заседание на Федералния резерв ще започне във вторник, а в сряда се очаква централната банка на САЩ да обяви решението си за паричната политика на страната.

Ускоряващата се инфлация е огромен проблем за Фед и инвеститорите ще следят зорко тона, който се използва от представителите на регулатора, за да опишат покачването на цените.

"Търговията на пазарите е предпазлива на фона на предстоящото изявление от Фед, което се очаква да е ястребово* и има възможност да очертае план за покачване на лихвите от март“, написаха анализатори от ANZ в своя бележка.

Експерите обаче се съмняват Фед да прекрати количествените облекчения тази седмица, както се спекулира. „Също така се съмняваме, че Фед ще започне да затяга политиката си чрез увеличение от 50 базисни пункта на лихвата. Пазарите може да се стабилизират, ако Фед не предприеме толкова ястребов ход, както гласят някои предположения за най-лошия сценарий“, допълват анализаторите в бележката си.

Геополитическите рискове в Европа продължават да внасят смут. Държавният департамент на САЩ нареди на семействата на всички служители на американското посолство в Киев да напуснат Украйна на фона на опасенията от руска инвазия

Доларовият индекс отбеляза ръст от 0,16% до 95,797 пункта. Един щатски долар се търгуваше срещу 113,69 японски йени, а австралийския долар се обменя срещу 0,7164 щатски долара.

Петролът поскъпва в петък след очаквания за по-голямо търсене.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още