IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след очаквания за по-голямо търсене*

Инвеститорите преценяват възможността от руска инвазия в Украйна и от по-затегната парична политика на САЩ

10:18 | 24.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола започва седмицата с ръстове, докато инвеститорите преценяват възможността от по-високо търсене на суровината на фона на отминаващата омикрон вълна в ключови икономики, пише Bloomberg.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,74%, или 0,65 долара, до 88,54 долара за барел след серия от пет поредни седмични повишения – най-добрата от октомври 2021 г. насам. Главният епидемиолог на американския президент Джо Байдън Антъни Фаучи заяви, че е възможно омикрон вълната скоро да достигне своя пик. Това би могло да спомогне вече подобреното потребление, докато служителите се връщат в офисите и все повече хора започват да пътуват отново.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпва с 0,74%, или 0,63 долара, до 85,75 долара за барел.

петрол петрол

Източник: Bloomberg

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че са прихванали две ракети, изстреляни от йеменските хути, като няма пострадали от нападенията. Миналата седмицат бунтовниците извършиха атака с дрон, която предизвика експлозии и смъртоносен пожар извън столицата. Една от атаките бе осъществена в индустриалната зона в Абу Даби, където избухнаха три петролни танкера и това доведе до ръст в цената на суровината.

Новата година започва с ръстове за петрола, който достигна най-високото си ценово равнище от 2014 г. насам, докато търсенето се увеличи, запасите намаляха и водещи банки на Wall Street, включително Goldman Sachs Group Inc., направиха бичи прогнози за суровината. В същото време инвеститорите преценяват възможността от това Русия да навлезе в Украйна, както и възможността за по-затегната парична политика в САЩ.

„Търсенето на спот пазара е силно насред оптимизъм, че коронавирусът става ендемичен“, каза основателката на Vanda Insights в Сингапур Вандана Хари. „Наративът за петрола остава бичи и сочи към продължаващо покачване на цените, прекъсвано от леки спънки“, смята Хари.

Появата на бързоразпространяващия се омикрон в края на миналата година предизвика опасения, че пандемията може би навлиза в нова фаза, която отново ще свие търсенето на „черно злато“. Щамът доведе до по-слабо от очакванията влияние върху търсенето като цените отново се повишиха.

Пазарът на суров петрол се намира в бича структура, известна като backwardation, при която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 83 цента за барел, което е почти двойно на нивото от началото на месеца.

С поскъпването на „черното злато“ през 2022 г., играчите на пазара увеличават залозите си за последващи покачвания на цената. Финансовите мениджъри са вдигнали залозите си до най-високото ниво от десет седмици, според седмичните данни за фючърси и опции в ICE Futures Europe и CFTC .

Сред банките Morgan Stanley и Goldman Sachs очакват цената на петрола да се върне на нива от 100 долара за барел до третото тримесечие на 2022 г. Според Bank of America брентът може да достигне 120 долара за барел в средата на година, докато от Citigroup Inc. продължават да са внимателни с прогнозите.

*Към 9:45 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още