IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хватката на рецесионните опасения разтърси европейските борси до червено

Водещите борсови индекси изтриха по над 2% от стойността си

19:39 | 05.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Хватката на рецесионните опасения продължи да се затяга около европейските борси, които записаха понижения във вторник, когато световните пазари не успяха да затвърдят повишенията си след тежката минала седмица, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 записа спад от 2,11% до 400,68 пункта, като акциите на петрола и газа изтриха 6,3% от стойността си, повеждайки загубите, след като почти всички сектори и големи борси в региона бяха на червена територия.

Германският бенчмарк DAX намаля с 2,91% до 12 401,2 пункта.

Френският измерител CAC спадна с 2,68% до 5794,96 пункта.

Британският показател FTSE също отписа над 2 на сто, падайки до ниво от 7025,47 пункта.

Еврото поевтиня до най-ниското си ниво от две десетилетия насам във вторник, когато страховете от рецесия в еврозоната натежаха на инвеститорите на фона на поскъпването на газа и на продължаващата война в Украйна.

Индексът на инвеститорските нагласи за юли показа, че показателят се е свил до най-ниското си равнище от май 2020 г., сочейки към "неизбежна" рецесия.

Що се отнася до корпоративното представяне, Dechra Pharmaceuticals добави над 5% към капитализацията си, докато акциите на Rheinmetall бяха на дъното на индекса, поевтинявайки с над 10% поради занижена прогноза на Deutsche Bank.

Цената на ценните книжа на Uniper обаче продължи да намалява във вторник, записвайки спад от над 9 на сто, поради спекулации, че германското правителство може да подпомогне газовия гигант по пример на Lufthansa.

Европейските индекси не успяха да закрепят положителната си серия от понеделник, след като опасенията от надвисваща рецесия на фона на затягането на паричната политика продължават да доминират съзнанието на инвеститорите.

След дългия уикенд, щатските борси също започнаха търговската си сесия на червена територия.

Предстои в сряда да бъдат публикувани протоколите от заседанието на Фед, а в четвъртък - тези от срещата на ЕЦБ.

Във вторник Английската централна банка (АЦБ) публикува своя икономически доклад, според който световните икономически перспективи са се „влошили съществено“, след като скокът в цените на суровините ускори темпа на инфлацията по света, създавайки допълнителен риск от икономически спад през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Тия борси все на зелено почват седмицата и все на червено я карат до края ,според вашите статии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още