IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от учениците в София ще учат онлайн преди извънредната ваканция

Междусрочната ваканция ще е девет дни – от 29 януари до 6 февруари

17:29 | 21.01.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Учениците от V, VI, VIII, IX и XI клас в София град и област Бургас ще учат онлайн една седмица от понеделник, 24 януари т.г. Обучението в електронна среда ще продължи до 28 януари т.г. включително. Изключение има само в бургаската община Руен, където учениците ще продължат да ходят присъствено на училище. Министърът на образованието и науката Николай Денков издаде заповеди за организиране на онлайн занятия след нареждане от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) за ротационно обучение в двете области, съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН).

Другите седем випуска ще останат в училище при наличие на „зелен сертификат“ или след тестване веднъж седмично. За децата от I до IV клас присъственото обучение е ключово важно за изграждане на навици за учене и усвояването на базови знания. За седмокласниците, десетокласниците и дванадесетокласниците предстоят важни изпити – национално външно оценяване и матури, посочват от МОН.

Частичното преминаване към онлайн обучение в София и в Бургас се налага заради по-високия процент на диагностицираните с COVID-19. Към днешна дата болните ученици в столицата са 3,09%, което е почти двойно повече отколкото средните стойности за страната – 1,71%. Болните учители са 5,68% а непедагогическите специалисти – 3,03% при средно 4,4% и 2,6% за страната. 

В Бургас 4,27% от преподавателите и 2,75% от непедагогическия персонал са положителни за вируса. Заразените ученици са 1,99%. 

По-висок е делът и на карантинираните ученици в София - 3,52% и в Бургас - 3,95% спрямо средния процент за страната - 2,83%. В Бургас карантинираните преподаватели са 4,69%, а в София – 5,28% при средни данни за страната 4,43%. Непедагогическите специалисти под карантина в Бургас са 3,36%, а в София 2,92% – при 2,78% за страната. 

Междусрочната ваканция на учениците ще е 9 дни – от 29 януари до 6 февруари, потвърди Министерството на образованието и науката. Няма да се провеждат занятия от 31 януари до 4 февруари 2022 г. Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари т.г. В зависимост от инструкциите на здравните власти вторият срок ще започне присъствено или от разстояние в електронна среда.

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година. Пропуснатият материал ще бъде преструктуриран и наваксан в редовните часове през втория учебен срок. В случай че няма забрана от здравните власти, олимпиадите ще се провеждат по график дори ако датите им съвпадат с неучебен ден.

Денков ще препоръча на директорите на училища да осигурят възможност на всички преподаватели да ползват платен отпуск за последния ден от месец януари и за дните от 2 до 4 февруари т.г. включително. 

По този начин и учениците, и учителите ще могат да се възстановят от стреса и умората, свързани с изпитванията и оформянето на срочните оценки. В същото време ще се даде възможност за облекчаване на здравната система, тъй като около първата седмица на февруари се очакват върхови стойности на заразени с COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още